Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Hamarosan megnyílhat a Kertész Imre Intézet

Létrehozva:

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / Pesti Hírlap

Négy író kapott új mellszobrot az Eisele-villa kertjében.

Kívülről úgy tűnik, befejeződött a Kertész Imre Intézet három évvel ezelőtt megvásárolt székházának felújítása. A Benczúr utcai Eisele-villáról utoljára 2017 végén szóltak hírek, akkor még arról volt szó, hogy 2018 végére már meg is nyílhat az intézet. Nagyjából másfél éves késéssel a villa udvarán zöldell a fű, falán új és tiszta a vakolat, a kertben pedig négy teljesen új mellszobor kapott helyet.

A kerítéshez közelebb eső két alkotás könnyen felismerhető, névtáblájuk olvasható: Kertész Imre és Petri György. A másik két szobor az utcáról látszik ugyan, de a távolság nagy, az alakok felismerhetetlenek és névtáblájuk olvashatatlan. Felhívtuk hát az intézet vezetőjét, Hafner Zoltánt, hogy egyrészt kiderüljön, ki a másik két alak, másrészt megtudjuk, mikor nyitja meg kapuit a Kertész Imre Intézet. Az igazgató annyit mondott, hogy Kertész és Petri mellett Arthur Koestler és Sziveri János kapott egy-egy mellszobrot a villa kertjében (ennek a négy szerzőnek az életműve vagy életművének egy része válik hamarosan kutathatóvá az intézetben), de hogy ki a szobrok alkotója, illetve hogy mikor nyílik az intézet, azt ő maga nem árulta el, a sajtóosztályhoz irányított, ahonnan másfél héttel később meg is érkezett a reakció. Minden kérdésünkre azonban itt sem kaptunk választ.

„A Kertész Imre Intézet várhatóan az idei év második negyedévében nyílik meg. Az intézet tulajdonában lévő kéziratok és egyéb hagyatéki anyagok tárolásához a legkorszerűbb technikai feltételeket fogjuk biztosítani. A kutatók (előzetes egyeztetés után) egy erre a célra kialakított teremben végezhetik majd munkájukat” – tudtuk meg a sajtóosztály névtelen munkatársától, aki azt is elárulta, hogy a négy mellszobrot Juha Richárd Munkácsy-díjas szobrászművész készítette. Azonban a szobrok elhelyezésének és elrendezésének kérdése megválaszolatlan maradt, így egyelőre nem tudjuk, mi volt a vezérlőelv akkor, amikor a szobrok nem az intézet kertjének utcafrontján, hanem a rendezői balon kaptak helyet, mindenesetre „érdekes” koncepció, hogy a négy szobor közül három konkrétan a villa oldalfalát nézi nagyjából másfél méteres távolságból. Kerestük a szobrok készítőjét is, hátha ő elárulja nekünk, miért jó ez a szoborelrendezés, de egyelőre nem értük el.

Az Eisele-villa felújítására és az intézet elindítására mintegy 2,6 milliárd forintot kapott a kormánytól a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, melynek főigazgatója Schmidt Mária. A villát a Market Építő Zrt. újította fel, ez a cég építette többek között a Fradi stadionját és a Telekom székházát is. Az előzetes információk szerint a Kertész Imre Intézetben könyvtár, archívum, konferenciaterem és kulturális programok befogadására alkalmas tér is készült több mint 1200 négyzetméteren.

Pion István

Legnépszerűbb cikkeink