Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Több száz dolgozótól váltak meg a hazai akkumulátorgyárak

Létrehozva:

Korábban már jelentek meg hírek arról, hogy SK iváncsai óriásgyárából egyik napról a másikra 600 dolgozót rúgtak ki. Később azonban kiderült, hogy ezek az emberek munkaerő-közvetítőn keresztül foglalkoztatott külföldi vendégmunkások voltak, később pedig közölték, egyetlen magyar munkavállalót sem küldtek el az akkumulátorgyárból. Ám a friss adatokból kiderült, a tavaszi és nyári időszakban több száz munkavállalónak szűnt meg a munkahelye – olvasható a 24.hu cikkében.

Több száz munkahely szűnt meg a hazai akkumulátorgyárakban

A Telex az Opten adatai alapján jutott arra, hogy a Samsung 234 fővel, az SK két külön cégben összesen 350 fővel csökkentette a dolgozói létszámot. A lap szerint a tavaszi és nyári időszakban ennyi alkalmazottat bocsátottak el, és a távozó kollégákat nem pótolták. Emellett a cég nagy valószínűséggel megvált olyan alkalmazottaktól is, akiket munkaerő-közvetítőn keresztül foglalkoztattak, de erről nem érkezett pontos adat.

Idén tavasszal érkeztek hírek elbocsátásokról, akkor arról cikkeztek a lapok, hogy az SK iváncsai óriásgyárából 600 dolgozót küldtek el. Az elküldött dolgozók külföldi vendégmunkások voltak, a Külügyminisztérium az eset után egy közleményben jelentette be, hogy egyetlen magyar munkavállalót sem érintettek az elbocsátások.

A Telex az adatok kapcsán érdeklődött mindkét gyárnál, a Samsung nem válaszolt a megkeresésekre, az SK pedig elismerte, hogy a munkavállalói összlétszámunkban 2024 egészét tekintve ideiglenes csökkenés regisztrálható, mivel tavasz óta nem veszik igénybe a kölcsönzött munkaerő egy részét. Ám azt is elmondták, hogy csoportos elbocsátásokra és leépítésekre nem került náluk sor. A lap arról is érdeklődött a gyáraknál, hogy hogy pontosak-e a létszámcsökkenésről szóló számok, milyen munkakörökben szűntek meg munkaviszonyok, illetve történtek-e kirúgások vagy csak bizonyos szerződéseket nem hosszabbítottak meg, ám ezekről nem érkezett pontos információ.

Az SK a Telex megkeresésére közölte azt is, hogy egyes munkatársakat, akik korábban az SK On Hungary dolgozói voltak, jelenleg a komáromi SK Battery Manufacturingben alkalmazzák – olvasható a 24.hu cikkében.

Csökken az elektromos autók iránt a kereslet

Az elektromos autók iránti kereslet az elmúlt években folyamatosan növekedett. 2023-ig Európában egyre többet adtak el belőlük, majd ez a növekedés folyamatosan lelassult, majd megtorpant. Korábban a magyarországi akkumulátorgyárak termelése folyamatosan emelkedett, ezért új dolgozókat is vettek fel, ám a csökkentő kereslet miatt kevesebb akkumulátorra van szükség. Bár az utóbbi időszakban jelentősen csökkent a kereslet, a Telex szerint a magyarországi gyárak már túllehetnek a mélyponton.

(Kiemelt képünk illusztráció, Gödi Samsung akkumulátorgyár Fotó: Civertan via Wikipédia) 

Legnépszerűbb cikkeink