Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Merkel és Michel is felhívta Putyint

Létrehozva:

A fehéroroszországi erőszak beszüntetéséről, békés megoldásról beszélt telefonon uniós politikusokkal Vlagyimir Putyin.

Telefonon egyeztetett egymással Vlagyimir Putyin és Angela Merkel német kancellár. A Lukasenkát egyébként támogatásáról biztosító orosz elnök Charles Michellel, a 27 uniós tagállamot tömörítő Európai Tanács elnökével is beszélt az egyre súlyosbodó fehérorosz helyzetről.

Merkel a beszélgetés után elmondta: a fehérorosz kormánynak nem szabad erőszakot alkalmaznia a békés tüntetőkkel szemben, szabadon kell bocsátania a politikai foglyokat, és párbeszédet kell kezdenie az ellenzékkel és a társadalommal.

Michel a telefonbeszélgetést követően a Twitteren arról írt, hogy „csakis békés és minden felet érintő eszmecsere útján lehet megoldani a válságot Fehéroroszországban”.

Szerdán az EU-tagállamok vezetői videókonferencia keretében tárgyalnak majd a Fehéroroszágban az augusztus 9-én tartott elnökválasztás után kialakult krízisről. Több ezer embert tartóztattak le, a tüntetők ellen kemény eszközöket vetettek be a hatóságok és most már az Európai Unióban is többen úgy látják, elcsalhatták a választást. A tagországok elnökei és miniszterelnökei, várhatóan az ország ellen előkészített uniós szankciókról hoznak döntést, és közös üzenetet küldenek a moszkvai vezetésnek is, amiben az orosz beavatkozás elkerülésére szólítanak fel.

Moszkva múlt vasárnap jelentette be, hogy kész katonai segítséget is nyújtani Fehéroroszországnak. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink