Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ledöntötték III. Béla szobrát a felvidéki Komáromban

Létrehozva:

Ismeretlen tettesek másztak fel a felvidéki Komáromban található III. Béla szoborra, majd ledöntötték azt.

Szeptember 3-án, az esti órákban eddig ismeretlen tettesek másztak fel a III. Béla magyar királyt ábrázoló egész alakos szobor talapzatára, majd a Munkácsy-díjas Bartusz György szobrászművész által készített szobrot ledöntötték. Komárom város vezetősége a lakosság segítségét kéri a tettesek megtalálásában – írja a felvidek.ma.

Ma délelőtt a város hivatalos közösségi oldalán jelent meg egy videó, amelyet a belvárosi Európa-udvar egyik térfigyelő kamerája rögzített tegnap este röviddel kilenc óra után.

Ezen az látszik, hogy két fiatal férfi egymást segítve próbál felmászni a királyszobrokat tartó egyik posztamensre, majd ezek után a szobor lezuhan, a tettesek pedig elhagyják a helyszínt.

A városi rendőrség nyomoz az értelmetlen pusztítást okozó tettesek ellen, és arra kérik a lakosságot, hogy aki bárminemű információval tud szolgálni az esettel, vagy az elkövetők személyével kapcsolatban, jelezze ezt a Komáromi Városi Rendőrségen. Egyúttal felszólítják a videón látható személyeket, mihamarabb jelentkezzenek a Komáromi Városi Rendőrségen – írja a lap.

Dénes Éva művészettörténész szintén a közösségi hálón jelezte,

Bartusz György alkotása oly mértékben sérült, hogy valószínűleg soha többé nem kerül vissza a helyére. Véleménye szerint a bronzszoborhoz újból öntőmodellt kéne készíteni, ki kéne önteni azt, újból megmintázni a sérült részeket – a mester pedig már 91 éves, ráadásul nagyon költséges egy ilyen szobor kiöntése.

Komáromban, szintén az Európa-udvarban még megtalálható Bartusz György másik alkotása, amely szintén bronzból készült és II. András magyar királyt ábrázolja.

(Kiemelt kép: Képernyőkép/Mesto Komárno – Komárom Város)

Legnépszerűbb cikkeink