Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

17 településen meg kell megismételni a választást

Létrehozva:

Várhatóan 17 településen kell időközi önkormányzati választást tartani – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI-vel.

A jogszabály szerint amennyiben a választás eredménytelen, vagy elegendő jelölt hiányában nem lehetett azt megtartani, a helyi választási bizottság a szavazás eredetileg kitűzött napjától számított százhúsz napon belülre időközi választást ír ki. A Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint erre a június 9-i önkormányzati választás után várhatóan 17 településen lesz szükség, és nyolc településen már ki is tűzték az időközi választás időpontját augusztus vége és szeptember vége közötti időpontra.

Június 9-én a Vas vármegyei Bozsokon sem polgármestert, sem képviselőket nem választottak, mert egyetlen jelölt sem indult, a Zala vármegyei Pakodon pedig csak egy képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba, így itt egy másik képviselőt is választani kell. A többi 15 településen szavazategyenlőség alakult ki az első helyen végzett jelöltek között, ezért kell időközi választást tartani.

Az NVI közölte: nyolc településen már kiírták az időközi választást. A Vas vármegyei Kissomlyón augusztus 25-én tartják az időközi polgármester-választást, a Zala vármegyei Zalakomárban szeptember 1-jén, a Somogy vármegyei Büssüben és a Tolna vármegyei Koppányszántóban szeptember 8-án, a Vas vármegyei Bajánsenyén és Rátóton szeptember 15-én, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sajóivánkán pedig szeptember 22-én. A Pest vármegyei Kerepesen az 5. számú egyéni választókerületben szeptember 15-én tartják az időközi képviselő-választást.

Az NVI nyilvántartása szerint ezeken túl időközi polgármester-választást kell tartani a Zala vármegyei Zalaboldogfán, Szijártóházán és Belsősárdon, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Vattán, a Vas vármegyei Mesterházán, és a Bács-Kiskun vármegyei Újsolton. A Baranya vármegyei Pécs 15. számú egyéni választókerületében pedig az első helyen végzett képviselő-jelöltek között alakult ki szavazategyenlőség.

(Urnanyitás és szavazatszámlálás az országgyűlési választásokon és a népszavazáson Budapesten, 2022. április 3-án. Fotó: Palágyi Barbara / 168.hu)

Legnépszerűbb cikkeink