Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Mark Rutte a NATO következő főtitkára

Létrehozva:

A távozó holland kormányfő az amerikai elnökválasztás előtt egy hónappal fogja átvenni a NATO vezetését.

Magyarország és Szlovákia kedden bólintott rá Mark Rutte NATO főtitkári jelöltségére, Románia pedig csütörtökön hagyta jóvá személyét, miután Klaus Iohannis román elnök visszavonta a főtitkári posztra való pályázatát. Ez azt jelenti, hogy a 2010 és 2024 között regnáló holland miniszterelnök október 2-án átveheti a pozíciót a jelenlegi vezetőtől, a norvég Jens Stoltenbergtől, aki 2014-től töltötte be a posztot.

Mark Rutte turbulens időszakban, egy hónappal az amerikai elnökválasztás előtt fogja átvenni az észak-atlanti katonai szövetség vezetését.

A jelenleg ügyvezető holland miniszterelnökként dolgozó Mark Rutte november óta kampányol a NATO főtitkári pozíciójáért, míg Klaus Iohannis márciusban jelentkezett be a bársonyszékért. Utóbbi ugyanakkor nem nagyon járt sikerrel, mivel addigra Rutte már a tagállamok kétharmadának támogatását elnyerte. A román elnököt így hivatalosan egyedül Orbán Viktor biztosította támogatásáról, de kedden már ő is inkább a volt holland miniszterelnök jelöltsége mellett állt ki.

(Kiemelt képünkön Mark Rutte. Forrás: EPA/SEM VAN DER WAL)

Legnépszerűbb cikkeink