Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Mona Lisa meglevesesedett

Létrehozva:

Levessel öntötték le a Mona Lisát. A Mona Lisa nem először lett aktivisták célpontja, az akcióról videó is készült.

Vasárnap tiltakozók levessel öntötték le a Mona Lisát, majd közvetlenül utána az „egészséges és fenntartható táplálkozáshoz” való jogot éltették. Leonardo da Vinci 16. századi festménye a világ egyik leghíresebb műalkotása, amelyet Párizs központjában, a Louvre-ban őriznek. A Louvre szerint a festmény védőüveg mögött volt, és nem sérült meg – írta a BBC.

A jelenetet videóra vették, a felvételen két női tüntető látható, akik „élelmiszer-ellentámadás” feliratú pólót viselnek, és levessel öntik le a képet. Ezután a festmény elé állnak, és azt kérdezik: „Mi a fontosabb? A művészet vagy az egészséges és fenntartható táplálkozáshoz való jog? A mezőgazdasági rendszer beteg, a gazdálkodóink a munkájuk során halnak meg” – hangoztatták a tiltakozók. A múzeum biztonsági őrei ezután fekete paravánokat helyeztek eléjük és kiürítették a helyiséget. A támadást a Riposte Alimentaire (Élelmiszer-ellentámadás) nevű csoport vállalta magára.

A csoport azt szeretné elérni, hogy minden hónapban 150 euró értékű élelmiszerutalványt kapjon mindenki.

A Louvre azt közölte, hogy a környezetvédelmi aktivisták töklevest öntöttek a festményre délelőtt 10 órakor, de nem okoztak nagy kárt, a takarítás után 11:30-kor újra megnyitották a látogatók előtt a kiállítótermet. Közleményükben azt írták, hogy a múzeum nem hagyja annyiban a két nőt viselkedését és feljelentést tesznek.

Rachida Dati, Franciaország kulturális minisztere is megszólalt az ügyben, szerint senki semmilyen okból nem jogosult arra, hogy a Mona Lisát célba vegye.

A Mona Lisa savat és tortát is kapott korábban

A Mona Lisa az 1950-es évek eleje óta áll biztonsági üveg mögött, akkor egy látogató savat öntött a festményre, amitől az megrongálódott. 2019-ben a múzeum bejelentette, hogy egy átlátszóbb, golyóálló üveg mögött állítják ki az alkotást.

2022-ben egy aktivista tortát dobott a festményre, tettével a bolygónk védelmére próbálta felhívni a figyelmet. A férfi egy idős, kerekesszékes hölgynek adta ki magát, és amikor odaért a képhez, hirtelen felugrott és egy tortát vágott a világ leghíresebb festményéhez, majd – míg ki nem vezették –, rózsákat is dobált.

A festményt 1911. augusztus 21-én lopta el az olasz Vincenzo Perugia, azzal a szándékkal, hogy a Franciaországból visszajuttassa az olaszok számára. A merész tolvaj takarítónak öltözve osont be az épületbe és – a Louvre biztonsági rendszerét minősíti –, hogy a bűntényre csak 36 óra után derült fény, a párizsi rendőrség pedig ekkor már hasztalanul kutatta át a város minden lakásátt, a Mona Lisának egyszerűen nyoma veszett. Két évvel később került elő, amikor megpróbálta eladni egy régiségkereskedőnek Firenzében, Olaszországban.

(Kiemelt kép forrása: BBC)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink