Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

CSOK Plusz: ekkora fizetés kell a kedvezményes lakáshitelhez

Létrehozva:

Kiderült mekkora fizetéssel kell rendelkezni ahhoz, hogy valaki CSOK Plusz segítségével tudja igénybe venni a 15-50 millió forintos kedvezményes lakáshitelt.

A CSOK Plusz keretében a vállalt gyermekek számától függően 15-50 millió forintos kedvezményes lakáshitelt igényelhetnek a gyermekes vagy gyermektelen házaspárok. A jogosultság feltételrendszere adott, de mivel hitelről van szó, az egyes kondíciókban vannak eltérések a különböző bankok között. A money.hu a napokban elindította a CSOK Plusz-kalkulátorát, amely az igénylőknek nyújt segítséget a kamatok és egyéb paraméterek, például a kezdeti banki költségek összehasonlításában.

Ami mindenkire vonatkozik

Fontos, hogy a CSOK Plusz nem tesz különbséget használt és új lakások között, mindkettőre felvehető, emellett kombinálható a többi támogatással, a falusi CSOK-kal és Babaváró hitellel is. Összességében így a minden szükséges feltételt teljesítő három gyermeket vállaló családok akár 46 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz is juthatnak.

A CSOK Plusz-lakáshitel összege egy vállalt gyermek esetében 15 millió, kettőnél már 30 millió, három vagy több gyermeknél 50 millió forint is lehet. Ha a gyermeket vállaló család a CSOK Plusz segítségével szeretné az első lakóingatlanját megvásárolni, akkor a vételár maximum 80 millió forint lehet. Míg tovább költözés esetén, nagyobb lakás vásárlásánál 150 millió forint a limit.

Mekkora fizetés kell hozzá? Mennyi lehet a törlesztőrészlet?

Aki kihasználná a meglévő gyermek(ei)re és gyermekvállalására tekintettel felvehető maximális hitelösszeget, 25 éves futamidőre 3 százalékos kedvezményes kamattal számolva az “egygyermekes” 15 millió forint hitel esetén 73 ezer forint, a “kétgyermekes” 30 milliós hitelnél 146 ezer forint, és a legmagasabb, 50 milliós hitelösszeg esetében pedig közel 244 ezer forint lenne a havi törlesztőrészlete a hitelfelvétel utáni 1 éves türelmi idő (tőketörlesztés nélküli időszak) után. Ugyanakkor a futamidő alatt másodikként érkező és további gyermek után járó tartozáselengedéssel csökken a fennálló tőketartozás, ezáltal a havi törlesztőrészlet is.

A szabályok szerint az igénylőknek az aktuális évre vonatkozó minimálbérrel kell rendelkezniük nettóban, ez az összeg 2024-ben valamivel több mint 177 ezer forint. Az adósságfék-szabályok szerint 600 ezer forint nettó bevétel alatt a jövedelem 50 százaléka lehet maximum a törlesztő, ez alapján a 30 milliós CSOK Plusz hitelhez minimum 290 ezer jövedelem kell, az 50 millióshoz pedig több mint 480 ezer forintos nettó jövedelmet kell felmutatni. Lényeges ugyanakkor az is, hogy a gyermeket vállaló pár jövedelmét együttesen nézik a bankok, és az adósságfék-szabálytól lehetnek szigorúbbak is, vagyis előfordulhat, hogy ami az egyik banknál elegendő, arra egy másik nem ad akkora összegű hitelt.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Legnépszerűbb cikkeink