Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Üzengetés Ukrajnáért

Létrehozva:

EGY IDŐS NŐ VÁRJA, HOGY FIA HOLTTESTE ELŐKERÜLJÖN EGY ÖSSZEDŐLT ÉPÜLETBŐL BORODJANKÁBAN 2022. ÁPRILIS 8-ÁN | FOTÓ: RONALDO SCHEMIDT – AFP

Mind az orosz, mind az ukrán gazdaság megszenvedi a háborút. A hétvégén is üzentek egymásnak a harcoló felek. A háború Kelet-Ukrajnában folytatódik.

→ Az ukrán sajtó hétfőre virradóra erős robbanásokról adott hírt az északkeleti Harkiv és a déli fekvésű Mikolajiv térségéből. Az ukrán vezérkar azzal számol, hogy az orosz csapatok hamarosan újabb offenzívát indítanak Kelet-Ukrajna teljes elfoglalása érdekében. Ehhez Oroszországból újabb alakulatok érkeznek és feltöltik a leharcolt egységeket. A támadások súlypontjai várhatóan Harkiv és Szlovjanszk lesznek. Putyin új parancsnokot nevezett ki az Ukrajna elleni invázió élére: Alekszandr Dvornyikov tábornok feladata az lesz, hogy a Donyec-medencében növelje a katonai nyomást.

→ A Világbank a háború gazdasági hatásait vizsgáló elemzése szerint Ukrajna gazdasága 45,1 százalékkal zsugorodik idén, tekintettel az orosz invázió nyomán bezárt vállalkozásokra, megszakadt exportokra és a megsemmisült termelőeszközökre. Becslések szerint 100 milliárd dollárt is meghaladó károk keletkeztek az ukrán infrastruktúrában. A szervezet elemzése kimutatta: Oroszország hazai összterméke (GDP) 11,2 százalékot esik 2022-ben a nyugati pénzügyi szankciók hatására.

→ Denisz Smihal ukrán miniszterelnök közölte, hogy a kijevi vezetés egymilliárd hrivnyát (12 milliárd forint) folyósít az orosz megszállás alól visszafoglalt területeken a romeltakarítási és műszaki rendbetételi munkálatokra.

→ Oroszország nem képes elismerni Ukrajna-politikájának hibáit – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videóüzenetében. Az ukrán elnök megállapította, hogy Moszkva próbálkozása, hogy saját embereit juttassa hatalomra Ukrajnában, nem működött. Gondolatmenete szerint a hibák eltussolására újabb hibákat követtek el, s a politikai eszközök hiányában Moszkva végül a háború megindítása mellett döntött.

→ Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az amerikai NBC hírtelevízió műsorában „tisztességes alkut” ajánlott a NATO-nak miszerint országát felveszik a NATO-ba, akkor Ukrajna harcolni fog a szövetségért. A külügyminiszter szerint stratégiai hiba volt Franciaország és Németország részéről, hogy ellenezték 2008-ban Ukrajna NATO csatlakozását. „Ha NATO-tagok lennénk, ez a háború nem történt volna meg” – hangsúlyozta és egyben azzal vádolta Németországot, hogy nem támogatja kellőképpen Ukrajnát.

→ Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint Ukrajna sosem fog békemegállapodást aláírni, amíg nem szerzi vissza az ellenőrzést keleti régiói felett. Olekszij Aresztovics szerint az orosz megszállókat fokozatosan meg fogják semmisíteni.

MTI / Telex / PH

Legnépszerűbb cikkeink