Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Fordulat állhat be a béketárgyaláson

Létrehozva:

RECEP TAYYIP ERDOĞAN TÖRÖK ELNÖK BESZÉL AZ OROSZ ÉS UKRÁN DELEGÁLTAKHOZ | FOTÓ: ARDA KUCUKKAYA – ANADOLU AGENCY VIA AFP

Akár Ukrajna EU-tagságát is elfogadná Oroszország, ha Ukrajna továbbra sem csatlakozik a NATO-hoz és független marad, adta hírül a törökországi orosz-ukrán béketárgyalások pillanatnyi állásáról a 444.hu a Financial Times-ra hivatkozva.

Ugyanakkor a NATO nem is nyitott arra, hogy Ukrajna NATO taggá váljon a Krím orosz megszállása, vagyis 2014 óta. Információk szerint a tűzszüneti egyezményben már nem szerepelne a háború kitörésének indoka: a  „nácitlanítás”, a „demilitarizálás”, továbbá az orosz nyelvhasználat jogi védelme sem. Ellenben bekerülhet a megállapodásba Ukrajna azon követelése, hogy semlegessége esetén kapjon garanciákat. Óvatosabban fogalmazott minderről David Arahamia, az ukrán tárgyalódelegáció tagja, aki szerint mindez már eddig is a tárgyalások részét képezte.

Oroszország tárgyalási pozíciójának megváltoztatását vélhetően az okozza, hogy az egy hónapja tartó orosz szárazföldi offenzíva nagyrészt elakadt a vártnál hevesebb ukrán ellenállásban és az orosz hadműveleti hiányosságok következtében. Ukrajna és nyugati támogatói azonban továbbra is szkeptikusak Putyin szándékaival szemben, attól tartva, hogy az orosz elnök a megbeszéléseket csak a figyelem elterelésére, valamint arra használja, hogy időt nyerjen és feltöltse a lendületét vesztett támadást és új offenzívát tervezzen.

Az isztambuli béketárgyalások legfontosabb, és maximális célja jelenleg a tűzszünet biztosítása és az ukrajnai humanitárius helyzet enyhítése, közölte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. „A minimális program humanitárius kérdésekből áll, a maximális program pedig a tűzszünetről való megállapodás” – mondta Kuleba kedden.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a megbeszélések előtt kijelentette, hogy országa kész kinyilvánítani semlegességét, ahogyan azt Moszkva követelte, és kész kompromisszumot kötni az ország keleti vitatott régiója, a Donbász sorsát illetően.

Az orosz-ukrán béketárgyalások újabb, kétnapos fordulója jelenleg is zajlik Isztambulban. Hétfőn Erdogan török elnök ismertette, hogy „Holnap kezdődnek majd a küldöttségek közötti egyeztetések Isztambulban. Azt megelőzően rövid találkozót tartunk a delegációkkal.”

444 / France24 / Financial Times

Legnépszerűbb cikkeink