Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Will Smith a Grál lovag szerepében

Létrehozva:

A POFON | FOTÓ: ROBYN BECK – AFP

A ma hajnalban megrendezésre került 94. Oscar gála egyik csúcspontja nem a legjobb filmnek járó díj átadása, hanem egy pofon volt. Ezzel a pofonnal kapcsolatban írta meg véleményét egy olvasónk. 

Chris Rock komikus a színpadról Will Smithhez és annak feleségéhez fordult és elsütött egy poént: „Jada, imádlak, és alig várom a G.I. Jane 2-t!”

A G.I. Jane című filmben Demi Moore-nak kopaszra volt borotválva a feje, mert egy katonát személyesített meg. Jada Pinkett Smith a díjátadón szintén kopaszon jelent meg, ezért gondolhatta úgy Chris Rock, hogy megengedheti magának ezt a megjegyzést, amit ő viccesnek tarthatott. 

A kamera először még mutatta, hogy Smith mosolyog, de felesége arcán látszott, hogy rosszul esik neki a viccelődés. Ezt látva a színész felment a színpadra és behúzott egyet Chris Rocknak, akin az meglepődött, egy pillanatra elállt a szava, majd próbálta újra felvenni a könnyed, laza konferálás fonalát. Will Smith visszament a helyére, és onnan kiabált még néhány gorombaságot a színpad felé. 

Jada Pinkett Smith a haját nem önszántából borotválta le, hanem azért, mert egy alopecia nevű betegségben szenved. Évek óta küzd ezzel az autoimmun betegséggel, melyről pár hónapja egy videóban az Instagram-oldalán is beszélt. 

Az alopecia areata a hajas fejbőrt érinti, következtében kopasz foltok jelennek meg a fejen. Ez nemcsak egy világhírű színésznőnek fájdalmas, hanem minden olyan nőnek, aki hasonló nehézségekkel küzd. 

A daganatos betegségek kezelésére használt kemoterápiás szerek egyik fő mellékhatása is a hajhullás – jelenleg is kopaszon, ez utóbbi betegségben érintettként mélységesen felháborít az eset, hogy ez ma nyilvánosan, egy ilyen fontos eseményen megtörténhet. 

Nők ezrei, köztük hírességek is próbálják nap mint nap felhívni a figyelmet a különböző betegségekre, amikkel meg kell küzdeniük, és amik külsejük megváltozásával járhatnak. Vesznek egy mély levegőt és a nyilvánosság elé állnak, hogy egy átlagos nő érezze, nincs egyedül. És ez sikerülhet is, ahogy Jada Pinkett Smith is elfogadta az elfogadhatatlant, mert évekig kendőket és turbánokat hordott, de most felvállalta kopaszságát. És akkor jön egy Chris Rock, aki úgy gondolta, megengedheti magának, hogy ebből viccet csináljon. 

Ezekben a betegségekben a külső kellemetlen változása még inkább növeli az elszigeteltséget. Az emberek a legártatlanabb esetekben is csak bámulnak, látják, hogy valami nincs renben, nem szólnak semmit, de látszik, hogy forognak a kerekek és mi tudjuk, hogy mit gondolnak belül. 

Amit Chris Rock tett, az a legdurvább eset, minden betegségtől kihullott hajú nő rémálma, amitől legszívesebben ki sem mozdulna a csigaházából. Mert erre felkészülni nem lehet. Erre nem számít az ember, hogy valaki olyan mélyre süllyed, hogy viccet űz más ember gyötrelmeiből. 

Will Smithnek nagy respect, hogy vette a bátorságot, és elégtételt vett a feleségén vett sérelemért! Ám nincs minden nő mellett éjjel-nappal egy Grál lovag, a férje, a társa, valaki, aki kiáll érte, és nem mindig tudunk mi kiállni magunkért. A világnak kell felnőnie, toleránsnak, empatikusnak kell lennie az elesettek, a betegségben szenvedők, a mások felé.

Tóth Rózsa

 

*

Nincs de, de…

Nem tudunk nem egyetérteni olvasónkkal, még akkor sem, ha erős a gyanúnk, hogy az Oscar-díj átadásán egy megrendezett jelenet szemtanúi voltunk. Mert akár megrendezett, előre kitervelt ízléstelenségért csattant egy álpofon, akár egy valódi ízléstelenségért egy valódi nyakas, el kell ismernünk, hogy üzenete volt, jó is és rossz is. A jó üzenet, hogy az ember álljon ki élete párjáért minden körülmények között. A rossz üzenet pedig az, hogy ezt tegye garázdaság, esetleg önbíráskodás bűncselekményével, erőszakkal. Szerkesztőségünk egyetért abban, hogy ennek az esetnek – akár megrendezett, akár spontán volt – nem lett volna szabad megtörténnie, de elhatárolódik Will Smith fellépésétől is: garázdaságnak, önbíráskodásnak és erőszaknak éppen úgy nincs helye a világban, mint Chris Rock ízléstelen szavainak.

Csanádi Dávid, főszerkesztő

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink