Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Segít a főváros, ingyen utazhatnak a menekültek

Létrehozva:

UKRAJNÁBÓL ÉRKEZŐ MENEKÜLT VÁRKOZIK A NYUGATI PÁLYAUDVARNÁL 2022. MÁRCIUS 1-JÉN | FOTÓ: DIMÉNY ANDRÁS

Átmenetileg ingyen utazhatnak a főváros tömegközlekedési eszközein az Ukrajnából érkező menekültek március 4-től április 15-ig, akik bármilyen dokumentummal igazolhatják magukat a közlekedési eszközökön, hogy ukrán állampolgárok. 

A fővárosi döntést Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere jelentette be csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján, ahol azt is elmondta, hogy hétfőtől információs központot hoznak létre az Ukrajnából menekülők számára a Nyugati téri aluljáróban, ahol ők éjjel-nappal konkrét és korrekt információkhoz juthatnak.

A főpolgármester felhívta a figyelmet arra a jogsérelemre, hogy számos olyan kárpátaljai magyar érkezett és érkezik menekültként, aki magyar állampolgársággal rendelkezik, emiatt viszont nem részesülhet a menekülteknek kijáró ellátásban. A főpolgármester szerint a sokakat érintő problémát a magyar államnak kell rendeznie.

Karácsony ismertette, hogy a főváros a saját költségvetéséből jelenleg több, mint 200 menekült számára biztosít emberhez méltó szállást. „Arra törekszünk, hogy bővíteni tudjuk ezt a férőhelyszámot, ezért igénybe vesszük a fővárosi önkormányzat nem Budapesten lévő szálláshelyeit is, amelyek jellemzően vállalati üdülők.”

Az is kiderült, hogy főváros február 22-én létrehozott egy saját operatív törzset, amely az ukrán menekültek helyzetét és szállását hivatott koordinálni. Karácsony Gergely kifejtette, azt tapasztalják, hogy a vártnál lassabban kezdett felébredni és intézkedni Magyarország kormánya. „Ráadásul akadozik a kommunikáció a fővárosi önkormányzat és az állami feladatokat ellátó Katasztrófavédelem között. Reméljük, hogy az állam hamarosan ellátja azokat a feladatokat, amiket neki kell ellátnia.”

Karácsony Gergely nem sokkal korábban vette kézhez azt a levelet, amelyben a helyi védelmi bizottság húsz darab buszt kért a kormányzat számára. „Ezt eddig is megtettük minden kérés nélkül, de természetesen rendelkezésre bocsátottuk a járműveket” – mondta.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink