Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Pánikban a kárpátaljai magyarság

Létrehozva:

Egy ukrán házaspár készül elhagyni Lemberg városát | Fotó: Kunihiko Miura / The Yomiuri Shimbun via AFP

Exkluzív beszámoló: Munkács és Ungvár is veszélyben. A második világháborús bunkereket is megnyitották, tudtuk meg egy kárpátaljai magyartól.

Miután a BBC közölte, hogy Kárpátaljához közel, Lembergben (Lviv) arra szólították fel a lakosságot, hogy húzódjanak menedékbe, lapunknak sikerült elérni egy Munkácson élő kárpátaljai magyar állampolgárt, aki arról számolt be, hogy az emberek pánikban vannak.

Mint mondta, komoly problémát okoz a tájékozódás, ugyanis hatalmas a dezinformáció a híradásokban, és igazán senki nem tudja, kinek higgyen. A rendkívül állapot miatt csak reggel 8 és este 10 óra között lehet kilépni az utcákra. Megszólalónk arról számolt be, hogy hatalmas a sor a boltok előtt, mindenki próbál betárazni élelmiszerből otthonra, már ameddig lehet és van.

A bankfiókok és automaták előtt is kígyózó sorok állnak, és senki nem tudja, meddig adnak ki készpénzt az egyes automaták. Az infláció is kegyetlenül érinti az ottaniakat: míg tegnap még 27 hrivnyáért lehetett dollárhoz jutni, ez az az összeg ma már 30 hrivnya.
Elmondása szerint a katonák megjelentek Kárpátalján is, tankokkal és kocsikkal próbálják biztosítani a helyiek biztonságát. Azért is tartanak támadástól ezeken a területeken, mert Munkácson katonai bázis van, az alig 40 kilométerre lévő Ungváron pedig repülőtér. Az egyes jelentések szerint ezeket a területeket támadhatják elsőként az oroszok.

Végül azt is megtudtuk, hogy a környéken megnyitották a második világháborús bunkereket is, végszükség esetére. „Ha a sziréna szól, oda kell mennünk” – mondta informátorunk.

Legnépszerűbb cikkeink