Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az Egyesült Államok és a NATO is írásos választ adott az orosz vezetés követeléseire

Létrehozva:

Antony Blinken amerikai külügyminiszter (b) és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozásán Brüsszelben 2021. március 23-án. | Fotó: MTI / EPA / Reuters / Yves Herman

A dokumentum tartalmazza az Egyesült Államok és szövetségesei aggodalmát az orosz fenyegetéssel kapcsolatban, amelyet elvi és gyakorlati síkon is értékelnek.

„A dokumentum megnevezi azokat a pontokat, ahol képesek lehetünk megtalálni a közös hangot” – nyilatkozta szerdán az Egyesült Államok külügyminisztere Anthony Blinken, miután országa válaszolt az orosz biztonsági garanciaigényekre, amelyekkel az ukrajnai válság politikai és diplomáciai rendezését kívánják elősegíteni.

Blinken hozzátette, hogy az Egyesült Államok kész tárgyalni olyan ügyekről, mint a fegyverzetellenőrzés és a bizalomépítő intézkedések. Ugyanakkor vannak olyan orosz követelések, melyek teljesíthetetlenek: Washington szövetségesei nem egyeznének bele az új tagok NATO csatlakozási folyamatának megváltoztatásába, így a katonai szövetség ajtaja Ukrajna előtt is „nyitva áll”, továbbá Moszkva nem várhatja el, hogy a NATO visszavonja a csapatait és a fegyverzetét a kelet-európai térségből.

„Most az orosz térfélen pattog a labda” – mondta Blinken. Nem sokkal az amerikai bejelentés után a NATO is előállt a maga rendezési javaslatával: Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkára újból felszólította az oroszokat, hogy sürgősen vessenek véget az ukrán helyzet további eszkalációjának. Elárulta, hogy a NATO nem tud és nem is akar engedni azokat az elveket illetően, melyek a szövetség biztonságát garantálják, ugyanakkor hisznek abban, hogy a feszültségeket és a nézeteltéréseket párbeszéddel és diplomáciával kell megoldani.

A NATO becslései szerint megközelítőleg százezer orosz katona sorakozott fel az ukrán határon és az intenzív diplomáciai egyeztetéseknek egyelőre nem sikerül csillapítani a feszültséget: az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság megkezdte a diplomáciai kirendeltségének kivonását az országból, de az ukránok továbbra is nyugalomra intenek.

Volodimir Omeljan, a külügyben hosszú ideig diplomataként tevékenykedő ukrán politikus úgy fogalmazott, hogy 70-90 százalék az ukrajnai orosz invázió esélye.

24.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink