Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Magyar siker a cirkuszfesztiválon

Létrehozva:

A Richter Kevin csoport | Fotó: Nemzeti Cirkuszművészeti Központ

Két deszkaszám, a magyar Richter Kevin csoport és az orosz Zaripov csoport produkciója nyert Arany Pierrot-díjat a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ keddi közleménye szerint a hétfőn zárult fesztiválon több mint száz cirkuszigazgató, impresszárió, cirkuszi szakember és csaknem százötven artistaművész vett részt a világ minden tájáról.

A két Arany Pierrot-díj mellett három Ezüst Pierrot- és öt Bronz Pierrot-díjat ítéltek oda. Ezüst Pierrot-díjban részesült Olekszij Grigorov és Marina Glavackih levegőkarika-számukért, a Vardanyan Fivérek hand to hand produkciójukért, valamint Jekatyerina Zapasznaja és Konsztantyin Rasztyegajev gurtniszámukért. Bronz Pierrot-díjat kapott a Devlikamovsz duó kínairúd-számukért, Mihail Nyikolajevics Jermakov kutyaszámáért, az RCC Aruba deszkaszámáért, a Stauberti duó perzs produkciójáért és a Satirov csoport oroszrúd-számáért.

A Budapest Prix díjat a mongol Lkhagva Ochir kapta székegyensúlyozó számáért. A Magyar Cirkuszigazgatók zsűrijének arany különdíját a Richter Kevin csoport kapta, ezüst különdíját a cseh Stauberti duó érdemelte ki, bronz különdíját Mihail Jermakovnak ítélték kutyaszámáért.     A Newcomer Show kategóriában aranydíjat nyert Grandpierre Gabriel handstand számáért, ezüstdíjat a Donnert duó görkorcsolya-produkciójáért, bronzdíjat pedig Novákovics Noémi kötélszámáért és Varga’s Huan zsonglőrszámáért.

A cirkuszfesztivál keretében január 16-án hivatalos szakmai találkozót is szerveztek, amelyen Alain Frére művészeti tanácsadó, a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál társ-alapítója, a tourrette-levens-i cirkuszművészeti múzeum vezetője, Antonio Giarola fesztiváligazgató, cirkusztörténész, a Veronai Cirkuszművészeti Dokumentációs és Oktatási Központ elnöke, Genis Matabosch fesztiváligazgató, a Gironai Cirkuszművészeti Alapítvány elnöke és Joó Emese főmuzeológus, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum vezetője aláírták a Budapesti Nemzetközi Cirkuszmúzeumi Egyezményt.

A megállapodás értelmében a cirkuszmúzeumok hatékony és eredményes munkáját a továbbiakban szorosabb együttműködésben, összehangolt tudományos módszertanok és kutatási stratégiák mentén, rendszeres szakmai egyeztetésekkel és közös projektek megvalósításával végzik.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink