Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Jönnek a színváltós autók

Létrehozva:

A színváltós BMW iX Flow | Fotó: Fabian Kirchbauer / BMW Group

Több millió, e-tintát tartalmazó mikrokapszula borítja a BMW legújabb elektromos modellje, az iX Flow karosszériájának felületét, így másodpercek alatt válthatunk fehér, fekete vagy elemeiben pepita autószínek között.

Bár az elektroforetikus technológia egyelőre a szürke ötven árnyalatát tudja, a jövőben az sem kizárt, hogy skótkockás vagy tehénfoltos luxusautókkal furikázhatunk, percenként cserélve a kamuflázst. A rendőrök munkáját mindenesetre nem fogja megkönnyíteni, ha lopott autót vagy bankrablót keresnek, aki menet közben változtatja a kocsija színét, akár egy kaméleon.

A világ legnagyobb szórakoztató elektronikai expóján, a Las Vegas-i CES-en az idén a félbehajtható képernyőjű laptoptól a vérnyomás- és vércukorszintmérő okosgyűrűig számos izgalmas technológiai újdonságot mutattak be. Már az autógyártók is nagy számban jelen vannak a vásáron elektromos modelljeikkel, ám a BMW idén minden képzeletet felülmúlt színváltós autójával. Az elektroforetikus technológia, amit az e-könyv olvasókról másoltak, a gyakorlatban egy speciális fóliaréteget jelent. Ebben áramlik a pozitív töltésű fekete, és negatív töltésű fehér pigmenteket tartalmazó e-tinta, amit egy kis elektromos töltéssel át lehet rendezni, hogy fehér vagy fekete felszínt adjon ki. A technológia a jövőben az autók belső terében is megjelenhet, így a sofőr azt is a hangulatához és a saját személyiségéhez hangolhatja. 

A színváltó karosszéria az energiahatékonyságot is növeli, mert a sötét árnyalatok inkább elnyelik, míg a világosak visszaverik a fényt. Ha kevesebb energiát használunk az autó fűtésére és hűtésére, azzal a hatótávolsága is növekszik és ritkábban kell tölteni az akkumulátort. A telefonkijelzőkkel ellentétben ez a technológia nem használ folyamatosan áramot, csak a szín átállításához van szükség minimális töltésre. Mérnöki bravúr szükséges ahhoz, hogy a fólia pontosan kövesse a karosszéria formáját, ezért lézervágóval igazítják méretre. Ezután felmelegítik, valósággal ráolvasztják az autóra – mondta el Stella Clarke, a BMW projektvezetője a Designboom oldalnak. Az autófóliázás itthon is egyre népszerűbb, hiszen olcsóbb, mint folyton újrafényeztetni a karosszériát, emellett egyedibb megoldásokat is lehetővé tesz, mint a gyári színskála.

Legnépszerűbb cikkeink