Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Novák Katalin lehet a köztársasági elnök

Létrehozva:

Novák Katalin magyar politikus, jogász, 2014-től az Emberi Erőforrások Minisztériumában a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, 2017 novemberétől a Fidesz alelnöke, 2018-tól országgyűlési képviselő. 2020. október 1-től családokért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatót tart 2021. augusztus 24-én. Fotó: Merész Márton

A miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tartott.

Beszélt a járványról, a gyerekvédelminek nevezett népszavazásról, Novák Katalinról és Völner Györgyről is.

– Az idei év a gazdaság újraindításáról és a járvány elleni küzdelemről szólt – mondta Orbán Viktor a sajtótájékoztatóján, az év utolsó kormányinfóján. Hozzátette, hogy együtt éreznek azokkal, akik elvesztették szerettüket vagy most betegeskednek.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy 9 és félmillió adag omikron elleni Pfizer-vakcinát rendelt a kormány, amely 2022-2023 folyamán fog megérkezni Magyarországra. Jelenleg 2,4 millió Pfizer-vakcina áll rendelkezésre az országban, amiből kétmillió a gyermekek beoltására van.

A miniszterelnök kiemelte, hogy 2022-ben fontos lesz a gyermekvédelmi népszavazás, mivel a kormány szerint a szülő kizárólagos joga a gyermekek szexuális nevelése, „de a világdivat nem ez”.

Orbán Viktor bejelentette, hogy Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter lett a jelölt a köztársasági elnökségre. A miniszterelnök sajnálja, hogy lejár Áder János mandátuma és nem lehet újra jelölni.

A Völner-ügyben azt mondta: felvethető a politikai felelősség kérdése – de ezt majd a bírósági per után tudjuk megítélni. A jogszabályok mindenkit kötnek: államtitkárokat, minisztereket és a miniszterelnököt is. (A végrehajtói kamara elnöke valószínűleg összejátszott Völner Pál igazságügyi államtitkárral egy korrupciós ügyben, Völner lemondott).

„A gazdaság újraindítását nem segélyekre, hanem beruházások támogatására alapoztuk” – közölte. 1700 milliárd forintot fordítottunk beruházásokra, 1435 beruházásnak adtunk támogatást. A foglalkoztatás elérte a válság előtti szintet, a munkanélküliség 3,9 százalék, miközben az EU-átlag ennek duplája – összegezte a kormányfő.

A kormányfő szerint az uniós vitákat és az energiaválságot ismerve jövőre az Európai Unióban is hivatalos állásponttá fog válni az, hogy nukleáris energia nélkül nem lehet a klímaváltozás ellen harcolni.

Lapzártánkkor még tartott a sajtótájékoztató, bővebben a holnapi Pesti hírlapban közlünk az eseményről tudósítást.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink