Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Januártól 10 százalékos béremelés lesz a pedagógusoknál a köznevelésben

Létrehozva:

Tanár ír a táblára a történelem írásbeli érettségi vizsga előtt a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban 2020. május 6-án. | Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Ennek a többletfedezete mintegy 63 milliárd forint – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn a kormány Facebook-oldalán közzétett videóban.

Rétvári Bence azt mondta, a koronavírus-járvány okozta többletkiadások ellenére a kormány úgy döntött, hogy folytatja a béremeléseket a közszférában. Hozzátette: a gazdaság többletteljesítménye az, amely megalapozza ezeknek a béremeléseknek a fedezetét. Hangsúlyozta: nem ez az első béremelés a pedagógusok számára, hiszen tavaly, a járvány ellenére is volt már egy 10 százalékos béremelés.

A kormány terve az, hogy 2023-ban egy nagyobb léptékű pedagógus-béremelésre is sor kerülhet Magyarországon – tudatta az államtitkár.

Mint mondta, az elmúlt években Magyarország több mint ezermilliárd forinttal többet fordított pedagógusbérekre, mint amennyi ezeknek a fedezete 2010-ben volt. Az államtitkár a közeledő választási kampánnyal kapcsolatban azt mondta, a baloldal ilyenkor mindig nagyokat ígérget, és igyekszik a pedagógusokat, a pedagógus szakszervezeteket is belerántani a kampányba. és sztrájkfenyegetéssel vagy másként kihasználni őket. A kampányban nagyokat ígérgetnek, de aztán kormányzásuk alatt a pedagógusok csak rosszul jártak – mondta, emlékeztetve arra, hogy 15 ezer pedagógusnak szüntették meg a munkahelyét, és minden pedagógustól elvettek egyhavi bért.

„Magyarországnak viszont előre kell mennie, és nem hátra. Azt az utat kell folytatnia, amelyben a gazdaság növekedéséből a pedagógusok bérének emelkedésére is megteremtődött a fedezet” – hangoztatta Rétvári Bence.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink