Nagyvilág

Virtuális zaklatás a Metaverzumban

Published

on

Fotó: META

Már a Metaverzumban is felütötte a fejét a zaklatás jelensége.

Alig pár napja indult el a Horizon Worlds, a Meta (korábban Facebook) virtuális valóság platformja, máris nők tucatjai számoltak be arról, hogy a virtuális valóságban fogdosták és szexuálisan zaklatták az avatárjaikat.

Olyan is előfordult, mikor a többi felhasználó nem csak látta a virtuális nyilvánosság előtt folyó zaklatást, de még drukkoltak is az elkövetőnek – számolt be a The Verge technológiai hírportál.

A Bloomberg újságírója, Parmy Olson is kellemetlen tapasztalatokat szerzett, miközben tesztelte a platformot: a virtuális lobbiba belépve férfi avatárok vették körbe, és elkezdték körbefotózni az avatárját. Az újságíró arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a platformra csak 18 éven felüli (egyelőre csak amerikai és kanadai) felhasználók léphetnek be, rendszeresen előfordult, hogy gyerekek kuncogtak és visítoztak bele a mikrofonba, tehát itt még akár kiskorúak is veszélyeztetettek lehetnek.

A szexuális zaklatás az interneten súlyos méreteket ölt, de pszichológiai értelemben épp ennyire traumatikus, ha ez a virtuális valóságban történik meg, ahol az avatárok  „testesítik meg” a felhasználók fizikai valóját.  „A zaklatásnak nem kell fizikai értelemben megtörténni ahhoz, hogy valós legyen; történhet szóban és igen, virtuális élmény is lehet” – szögezte le Jesse Fox, az Ohio Állami Egyetem kommunikáció tanszékének egyetemi tanára.

Valószínűleg senki sem ért meglepetésként, hogy az emberi magatartásminták – nem csak a jók, a rosszak is – éppúgy meg fognak jelenni a Metaverzumban, mint az életben vagy az online terekben, ehhez képest úgy tűnik, a Meta nem igazán készült fel erre. Szóvivőjük, Vivek Sharma szerencsétlennek nevezte a nyilvánossára került zaklatási eseteket, és közölte, hogy már dolgoznak egy Biztonsági Zóna funkció kialakításán, hogy minden felhasználó egyetlen gombnyomással áthatolhatatlan virtuális buborékot vonhasson maga köré, ha fenyegetve érzi magát, vagy csak több személyes teret szeretne. Mondhatni, ez tipikus reakció a cégtől, amely ahelyett, hogy a zaklatás kultúráját próbálná megfékezni platformjain, köztük a Facebookon és az Instagramon, megint eszközfejlesztésben keresi a megoldást, a felelősséget pedig a felhasználókra hárítja.

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version