Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Eltűnnek a horvát fizetőkapuk

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Denis Lovrovic / AFP

Azt ígéri a horvát közlekedési minisztérium államtitkára, hogy minden horvát autópályán bevezetik az elektronikus útdíjfizetést és előbb-utóbb el fognak tűnni a fizetőkapuk.

Tomislav Mihotic nem csak azt ígérte, hogy Horvátország átáll az elektronikus fizetésre, de arról is beszélt, hogy az Európai Unió szándéka az egész kontinens útdíjfizetésének egységesítése – írja a Croatia Week nyomán a napi.hu.

A horvát útdíjtörvény módosításának célja, hogy minden olyan kapunál biztosítsák a szabad áthaladást, ahol ma meg kell állni a fizetni.

Horvátországban ma kettős rendszer működik és a közlekedők a megtett úttal arányosan fizetnek. Az útdíjakat ki lehet egyenlíteni a kapuknál és lehet venni/bérelni egy úgynevezett ENC-készüléket, amely azonosítja az áthaladó autót. Az útdíjat egy előre feltöltött egyenlegből vonják le. A készülék bérlésének lehetősége elérhető a turisták számára is, de sokan nem vállalják az ezzel járó macerát egy nyaralás kedvéért. Ez jobb esetben pár percet vesz igénybe, de a fizetőkapuknál komoly dugók is kialakulhatnak.

Mihotic szerint ezeknek a dugóknak lesz vége, ha teljesen át tudnak állni az elektronikus rendszerre. A bevételt majd a használat arányában osztják szét az üzemeltetők között.

A horvát autópálya – bár a megtett úttal arányosan lehet használni – nagyon drága. Ha valaki Letenyénél belép az A4-es autópályára és egészen Zadarig autózik, akkor ezért a 368 kilométerért 165 kunát kell fizetnie, amely több mint 8 ezer forint, oda-vissza pedig 16 ezer.

Legnépszerűbb cikkeink