Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Megtörni az öröklött mintát

Létrehozva:

Jelenet a sorozatból | Fotó: Ricardo Hubbs / Netflix

Recenzió a Netflix által formalmazott Egy szobalány vallomása című sorozatról.

Az igaz történetből készült sorozatban egy fiatal anya menekül el kislányával bántalmazó, alkoholista férje elől. A hétköznapi hősnőt alakító, szupertehetséges Margaret Qualley édesanyja szerepére saját édesanyját, a csodálatos Andie MacDowellt kérte fel.

Egy bántalmazott nőnek átlagosan öt próbálkozás kell ahhoz, hogy ki tudjon lépni az áldozat szerepből és el tudja hagyni bántalmazóját. Az abúzus – ahogy az alkoholizmus is – több generáción át hordozott családi minta, ezért is nehéz megtörni. A 23 éves Alex mégis megpróbálja, hogy kétéves kislányának és magának jobb életet teremtsen, mint amilyen részeges, agresszív férje mellett lehet. De még a rendszer is akadályokat gördít elé, mert őt „csak” érzelmileg bántalmazták. A tízrészes sorozat után sok nő elgondolkodhat, akinek a férje kezeli a pénzét, megfosztja a saját állás lehetőségétől, az önbizalmától, ráadásul próbálja rossz anyának beállítani, mert itt végre kimondják: ez mind bántalmazás. Csakhogy Amerikában még szociális segítségre se nagyon számíthat, akinek nincsenek lila foltjai. 

Alex lányával egy ideiglenes otthonba kerül bántalmazott nőként, ekkor szembesül igazán tehetetlenségével, nincstelenségével, ami sajnos jó alap a férjének, hogy megszerezze a lányuk felügyeleti jogát. Alex a túlélésért küzd és takarítani jár, olyan házakhoz, amikről eddig nem is álmodott, a gazdagok világát bámulatosan átlátva és leleplezve naplójában. Ez a memoár, amiből a sorozat is készült, később a szerző Stephanie Landet a New York Times bestsellerlistájának csúcsára katapultálta, így nem volt hiábavaló ezer dolláros porcelán vécécsészéket pucolnia.

Ha ez még nem lenne elég teher, Alex a támasza művész édesanyjának is (Andie MacDowell), egyik abuziv kapcsolatból lép a másikba, közben elveszíti minden pénzét és a házát is – semmi kétség, ő az élő minta. Alex végül kiharcol magának egy esélyt, bejut az egyetemre kreatív írás szakra, már a költözést tervezgeti, mikor férje megint hirtelen kijózanodik, és megpróbál alávágni. Nehéz indulatok nélkül nézni a sorozatot, pedig legalább annyira felemelő és inspiráló, amennyire küzdelmes. Különösen érzékenyen ábrázolja az anyák és lányaik kapcsolatát, sorsközösségét. Vajon sikerül-e Alexnek kitörni a 22-es csapdájából, hogy már egy másik mintát örökítsen át saját lányára? A sorozat hatalmas rajongótábora második évadot követel, a Netflix egyelőre habozik, hogy elvigye a sztorit a való életben szerencsére már megtörtént happy endig.

Legnépszerűbb cikkeink