Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Büntetné az EU a nőgyűlöletet

Létrehozva:

Résztvevő a családon belüli erőszak elleni szigorúbb hatósági fellépést követelő demonstráción Zágrábban 2019. március 16-án. | Fotó: MTI/EPA / Antonio Bat

A Fidesz nem szavazza meg a javaslatot. 

Az Európai Bizottság a közeljövőben bemutatandó jogszabályjavaslata azt szorgalmazza, hogy a nőgyűlölet, a nők elleni uszítás, illetve a nők ellen elkövetett online erőszak Európa-szerte bűncselekménynek minősüljön.

Az MTI beszámolója szerint Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos hétfőn az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén jelentette be, hogy az új jogszabálytervezet célja az Isztambuli Egyezmény megvalósítása, a kapcsolati erőszak felszámolása. Az EU feladata, hogy minden áldozatnak, különösképpen a nőknek és a gyermekeknek segítséget nyújtson –  hangsúlyozta. Kitért arra, hogy a felügyeleti jog több esetben problémákat vet fel, amennyiben azt az erőszakos szülő kapja, így annak tragikus következményei lehetnek a gyermekre nézve.

Az európai uniós családjog átdolgozott változata, amely augusztus elején lépett hatályba, felülvizsgálja a határokon átnyúló felügyeleti kérdéseket, továbbá azt célozza, hogy az illetékes családjogi hatóságok szorosabban működjenek együtt, a kapcsolati erőszak felszámolása érdekében.

A plenáris vita során Schaller-Baross Ernő fideszes EP-képviselő hangsúlyozta: „a magyar kormány tíz éve folyamatosan fejleszti a kapcsolati erőszak megelőzési és áldozatsegítési rendszerét. Csak a határozott és következetes nemzeti szintű fellépés segíthet a partnerkapcsolati erőszak elleni küzdelemben. A családon belüli erőszak elleni fellépés célja támogatandó, ezért a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja tartózkodó szavazatával elzárkózik attól, hogy egy olyan jelentést támogasson, amely egy ilyen komoly témát csak ürügyként használ fel” – tudatta. 

Járóka Lívia képviselő a Fidesz sajtóközleményében kiemelte: „a jelentés nyelvezetében nem tekinthető tisztán joginak, valós üzenetek helyett ideológiai tartalommal bír. Nemzeti hatásköreink sérelme nem megengedhető, főleg nem a családjog területén. Magyarország számára kiemelt fontosságú a családvédelem és így az erőszak elleni hathatós fellépés is. E területből nem engedünk és nem is engedhetünk” – fogalmazott.

Az Európai Parlament plenáris ülése kedden szavaz a jelentésről.

Legnépszerűbb cikkeink