Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Tordai Bence előzi Kálmán Olgát

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

Budapest 4-es számú, nagyrészt a II. kerületből álló egyéni választókerületében 2014-ben és 2018-ban is jobboldali jelölt nyert.

A trend – egy szerkesztőségünkbe eljutott közvélemény-kutatás eredménye szerint – fordulni látszik. Az előválasztási jelöltek közül Tordai Bence országgyűlési képviselő a legnépszerűbb.

Az előválasztás egyéni jelölt versenyében Tordai Bence 41 százalékos támogatottsággal bír, 7 százalékponttal vezet Kálmán Olga előtt, akire 34 százalék szavazna – derül ki a Republikon Intézet közvélemény-kutatásából. 

Tordai Bence a Párbeszéd politikusa, részt vett mind a Párbeszéd, mind az LMP alapításában. Látványos parlamenti akciói miatt Kövér László házelnök többször megbüntette. Saját pártja mellett az MSZP, az LMP és a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországért Mozgalom támogatja.

Kálmán Olga volt televíziós műsorkészítő, a főpolgármesteri előválasztáson Tordai párttársával, Karácsony Gergellyel szemben maradt alul 2019-ben. Jelenleg Gy. Németh Erzsébet főtanácsadója, a DK elnökségi tagja.

Ebben a választókerületben indult volna Berg Dániel, a Momentum politikusa azonban még a nyáron visszalépett Tordai Bence javára. 

A közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy Budapest 4-es számú választókerületében az ellenzéki összefogás támogatottsága magasabb, mint a kormányzó pártoké. A teljes népesség körében 14, a pártválasztók között pedig 15 százalékkal erősebb az ellenzéki összefogás. 

Mind Kálmán Olga, mind pedig Tordai Bence fölényesen, közel 20 százalékponttal vezet a Fidesz-KDNP jelöltje, Gór Csaba előtt.

A II. és részben a III. kerületben található választókerület képviselője jelenleg Varga Mihály, aki 2014-ben 45,9 százalékkal végzet Szelényi Zsuzsa, az összefogás jelöltje előtt, aki 38,2 százalékot ért el. 2018-ban pedig 41,8 százalékot kapott a DK-s Niedermüller Péter előtt, aki 37,1 százalékos szavazatarányt ért el. 

A kutatást szeptember 8-án és 9-én, 800 fő megkérdezésével készítették telefonon. A válaszadók a kerület felnőtt lakosságára nézve reprezentatívak. 

Az előválasztáson biztos szavazók körében Karácsony Gergely a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt, 36 százalék szavazna rá. Karácsonyt a sorban Dobrev Klára követi 20 százalékkal, harmadik helyen Márki-Zay Péter áll 13 százalékkal.

Legnépszerűbb cikkeink