Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

New York, a civil kurázsi fővárosa

Létrehozva:

A sorozat egyik jelenete | Forrás: HBO

Recenzió az HBO New York Epicentrum, 9/11-2021 ½ című dokumentum-sorozatáról.

Csalóka a cím, hogy itt 9/11-es feltárás lesz, mert az Oscar-díjas Spike Lee egyből belevág a New York-i Covid-tragédiába (emlékszünk még a rabokkal ásatott tömegsírokra), és a Trump-korszak által okozott társadalmi károkba, aminek csúcsa a Kapitólium januári sámánostroma volt.

De hamar kiderül, hogy ez összefügg a terrortámadásokkal, hiszen azóta rengetegen szenvednek a városban (ellátatlan) légúti betegségektől, ami a Covid prédájává tette a város lakosságának nagyobbik részét. Őket tarolta le az első három hullám, mert most is buszt vezettek, boltokban robotoltak, védőfelszerelés nélkül láttak el haldokló covidos betegeket.

Egy másik, több évtizedes tragédia is húzódik a New York-i purgatórium mögött, amit Al Sharpton tiszteletes kimond: „ha Amerikában nem fehérnek születsz, már hátrányos helyzetű vagy”.

Lee itt becsatornázza a Black Lives Matter mozgalmat is, méghozzá globális volumenben: Mexikótól Szíriáig George Floyd arcképét festik a tűzfalakra – ehhez képest a New York-i tüntetések laza sétának tűnnek a Central Parkban. 

Atomkemény kritikát kap az idő közben szexuális zaklatási vádak miatt lemondott ex-kormányzó Andrew Cuomo, akit egyetlen politikai ellenfele Bill De Blasio, a szintén demokratapárti polgármester ott szaboltált, ahol csak bírt, például saját hatáskörében bezáratta az iskolákat, amikor már napi ezer halottat számláltak.

Mellette megszólal a dokuban George Pataky volt városvezető, civil hősök, aktivisták, művészek, mint a színész John Turturro, a rapper Busta Rhymes és maga a rendező is.

Személyes beszámolóikból áll össze egy árnyalt, össztársadalmi reflexió a világ legsebezhetőbb városáról, ami a rendkívüli tragédiákból a civil kurázsinak köszönhetően mindig talpra tudott állni.

Szívbemarkoló példákat látunk az összefogásra, a hátrányos helyzetű iskolások tízezreinek technológiával való felszerelésétől a helyi éttermeket mentő, egyben a frontvonalban dolgozókat élelemmel ellátó, alulról szerveződő akciókig.

Nincs még egy város a bolygón, ahol vadidegenek ennyire tág közösségben gondolkodnának, berohannának égő toronyházakba, vagy halászhajóikat a partnak irányítva sietnének egymást menteni. Előttük, a többnyire névtelen New York-i hősök előtt tiszteleg ez a doku, egy dermesztő, egyben felemelő tanúságtétel napjaink vállaltan legelfogultabb, legpolitikusabb filmesétől.

Legnépszerűbb cikkeink