Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Ennivaló divatot teremtettek Montrealban

Létrehozva:

Fotó: Gab Bois

A divat egyidős az emberiséggel, ezért is egyre nehezebb benne figyelemreméltó újdonságokkal előrukkolni.

A montreali Gab Bois-nak sikerült: eredeti stílusában, teljesen hétköznapi dolgokból, főként zöldségből-gyümölcsből és használati tárgyakból alkotja meg kreációit, amik látszólagos egyszerűségük és könnyen fogyaszthatóságuk mellett komoly konceptuális műalkotások. A káposztalevél-topot és a lapkasajt-miniszoknyát, vagy a pitypangból font magassarkút nehéz is lenne utcai viseletként értelmezi, bár biztos sokan utána fordulnának a négyes-hatoson.

Nincs kiegészítő, amit a 24 éves dizájner-fotográfus ne gondolna újra: nála a papucs banánból van, a kalap tökből, a fejpánt pedig croissant-ból. Áfonyából és brokkoliból készít karkötőt, hozzá gumicukorból kistáskát. Noha az alkotóelemek mindenki számára felismerhetők, a felhasználás szürreális módja meghökkenti és megnevetteti az embert. Egyben a médiafogyasztási szokásainkra is hat: az állandó telefonos képpörgetés helyett megállít és elgondolkodtat, például arról, mit és miért tartunk divatosnak.   

 „Mindig is érdekelt a csináld magad divat. Egyke gyerek voltam, legtöbbször kézműveskedtem, hogy elfoglaljam magam. Virágláncokat fontam a szomszéd macskáknak és ruhát készítettem a babáimnak, bármiből, amit találtam. Az alkotómunkában most is ugyanez a kíváncsiság és játékosság vezérel” – meséli a montreali művész, aki majdnem tanárnő lett. Aztán elkezdte feltölteni az akkor még hobbiból készített képeit a saját neve alatt futó Instagramjára, és egyre többen rákattantak; mostanra 555 ezer követőnél jár, a tanári szakról is kiiratkozott.

„Minden kép alapja egy ötlet. Sokszor órákig ülök egyedül, teljes csendben, és brainstormingolok. Ha megvan az ötlet, a megvalósítása beletelhet negyed órába vagy akár több napba is. A legnagyobb kihívás az, hogy a fejemben létező, absztrakt képet vagy koncepciót megpróbáljam a legvalósághűbben elkészíteni, és legfeljebb apró simítások maradjanak a digitális utómunkára” – vezet be Bois a módszerébe. 

Persze előfordul, hogy amit elképzelt, nem működik a valóságban, ahogy az is, hogy a kész mű felülmúlja az elképzeléseit, mint például a narancs-melltartó (C-vitamin cicifix) esetében.

Bálint Orsolya

Legnépszerűbb cikkeink