Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Megkezdődött az érettségi

Létrehozva:

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Hétfő reggel – a járványügyi szabályok betartásával – országszerte megkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák.

Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren adtak számot tudásukról. 

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár korábban elmondta: egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat – a másfél méteres távolság betartásával –, továbbá megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt is biztosítani kell az érettségizőknek. A felügyelő tanároknak kötelező a védőmaszk használata – nekik kesztyűt és védőmaszkot is központilag biztosítanak –, a diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban csak ajánlott. 

A magyar-érettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten. Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben. 

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése. A magyar vizsgákat kedden a matematika írásbelik követik.

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videóban kívánt sok sikert az érettségizőknek, mondván, tudja, hogy a mostani érettségi sokkal nehezebb, mert a digitális oktatás miatt nem volt személyes felkészülési lehetőség.

A kormányfő – a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium előtt állva, ahol ő is érettségizett – mondta el jókívánságait az érettségizőknek, hozzátéve: minden tanulásra fordított óra, minden gondolat, minden tétel, amit megtanultak, biztosan eszükbe fog jutni, és szép emlékként marad meg a vizsga.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink