Kiemelt hírek
Édes is, sós is a pitevilág
A pite egyszerű, változatos étel. Trendi is lett a tévék főzős műsorai nyomán.
Nálunk Rosenstein Tímea neve kötődik a nemcsak süteményként fogyasztható töltött tésztákhoz. A friss tavaszi zöldségek csábítanak egy spárgás vagy spenótos pite elkészítésére.
Timi nem kezeli külön kategóriaként a zöldséges pitéket, ő a sós variációkon belül süt ilyeneket, például hússal kiegészítve. De azt tapasztalja, hogy Magyarországon inkább a gyümölcsös variációk terjedtek el, amelyekhez lassan felzárkózik a francia piték, a quiche és a galette ismertsége. De a világ legtöbb konyhájában megtalálható ez az egyszerű alapétel, a franciák szeretik tojásos alappal, omlettszerűen elkészíteni.
A pite tésztája – nevezzük a végeredményt akárhogyan – rendkívül egyszerű, csak lisztet, vajat, vizet kell összedolgozni, sütőport, tojást is adunk hozzá. A porcukorból kevesebbet használunk, ha sós ételt terveztünk el. De innentől elszabadulhat a szakácsfantázia, amelynek csak a kreativitásunk szabhat határt. Az angolok semleges sós tésztát készítenek, és hagyományosan hússal töltik. Latin-Amerikában enpanadának hívják, ami egy húsokkal töltött tésztabatyu. De nemcsak országonként, hanem régiónként is változnak a pite-hagyományok.
Az omlós tészta annyira egyszerű, hogy fölösleges érte pénzt adni a boltban, ezt nem kell hajtogatni, mint egy levelest, és biztos, hogy nem lesz benne semmilyen adalékanyag. A sütésnél csak arra kell figyelni, hogy ne grill fokozatra tegyük. Érdemes kitapasztalni a legjobb hőfokot, de 180 alsó-felső lángon általában elég.
A sok vizet tartalmazó zöldségek akár eláztathatják sütéskor a tésztát, ezért azt ajánlatos elősütni. De Timi azt mondja, ha az epres, meggyes pite épségben kerül ki a sütőből, akkor a spárgával, mángolddal készülőnél is elmaradhat ez a művelet.
Rosenstein Tímea éppen azért szereti a pitéket, mert bármivel finoman lehet elkészíteni. Ideális maradék-mentője lehet a hűtőszekrényben talált alapanyagoknak, és ha friss zöldséggel, fűszernövényekkel ízesítjük, akkor csodás lehet a végeredmény. Nem lehet elrontani, és nem lehet azt mondani, hogy valamilyen alapanyag ne illenék a tésztához. Persze ha paradicsomos-mozzarellásat szeretnénk sütni, akkor talán érdemesebb a pizzák között keresni a további ötleteket.
A tetejét rácsozhatjuk, mert van, aki kizárólag a csíkokat szereti leenni a pitéről, de lehet felül is a töltelék, mások az akármilyen, de nagyon sok töltelékért szeretik a pitét. Timieknél örök családi téma, hogy milyen legyen a pite? A férje úgy szereti az almás pitét, ha a tészta dominál, apósa, Rosenstein Tibor viszont megkérdezi: nem volt itthon több alma? Szerencsére a négy gyerek fenntartás nélkül imád mindent, ami otthon készült.
Szikora Katalin
-
Kiemelt hírek2024.10.03. 12:49
Bemutatták Gyurcsány krimijét
-
Kiemelt hírek2024.10.08. 12:12
Jön a visszaváltási rendszer benzinkutas verziója
-
Magyarország2024.10.14. 9:17
Kellemes őszi idő és némi eső vár ránk a héten
-
Magyarország2024.10.15. 9:28
A jövő kreatívjait keresik a hazai sneakerfesztiválon!