Magyarország

L. Simon: Nem csak végrehajtó leszek

Published

on

Fotó: Bazánth Ivola

Miniszteri biztosi megbízatása április 15-től él, és 2022. április 30-ig szól.

A napokban kinevezett, a Magyar Nemzeti Múzeum megújításáért és a múzeumi integrációért felelős miniszteri biztos szerint az integrációs folyamat nem a teljes múzeumi szférára vonatkozik, az a Nemzeti Múzeumhoz és az ahhoz kapcsolható, vagy korábban hozzátartozó egységekről szól.

Az a minisztérium szándéka, hogy a Nemzeti Múzeumot és a Természettudományi Múzeumot egy intézménybe integrálja, de ez nem azt jelenti, hogy az előbbi intézmény autonómiája ne maradhatna meg – mondta L Simon László, a 168 oldalain futó KeljfelJancsi című műsorban. 

Miniszteri biztosi kinevezéséről elmondta, a megbízatás április 15-től él, és 2022. április 30-ig szól. Elmondása szerint hetek óta beszélgettek a múzeumi rendszer sorsáról, megújításáról, ugyanis szerinte a Nemzeti Múzeum szakaszhatárhoz érkezett, az azt vezető Varga Benedek mandátuma ugyanis június végén lejár. L. Simon szerint a minisztérium többek közt ezért is döntött úgy, hogy belefognak az átalakításba. Ez egy előkészítő, átszervező munka lesz, amely során múzeumi szakemberekkel és vezetőkkel, valamint a szakszervezetekkel kívánnak majd egyeztetni. L. Simon László szerint miniszteri biztosként nem fog belefolyni a napi munkába, azonban a strukturális változások hatékonyságának tekintetében lesz beleszólása a folyamatokba. A miniszteri biztos elmondta, a tervek szerint előbb az átszervezést fogják megcsinálni, majd ezt követően írják csak ki a főigazgatói pályázatot.

A Természettudományi és a Nemzeti Múzeum összevonásáról pontos információ egyelőre nincsenek, azonban elmondása szerint nem csupán végrehajtó lesz, szabadsága lesz abban, milyen integráció fog végbe menni. Leszögezte: az integrációs folyamat nem a teljes múzeumi szférára vonatkozik, az a Nemzeti Múzeumhoz és az ahhoz kapcsolható, vagy korábban hozzátartozó egységekről szól. „A kinevezésről szóló határozat néhány múzeumot nevesít, de nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy más múzeumok működését is megvizsgáljuk, és megnézzük, van-e értelme változtatni a fenntartói struktúrán” – mondta L. Simon László.

A miniszteri biztos szerint a minisztérium egyértelmű szándéka, hogy a két intézményt egy intézménybe integrálja – de ez szerinte nem azt jelenti, hogy a Nemzeti Múzeum autonómiája ne maradhatna meg. L. Simon azt reméli, két hónap alatt végig lehet menni az ütemterven és az egyeztetéseken. Végezetül a kinevezéssel járó díjazásáról is beszélt, mely során elmondta: a kinevezés után járó, és az országgyűlési képviselői fizetését nem veszi fel egyszerre, ugyanis ha felveszi miniszteri biztosi fizetését, akkor az országgyűlési alapjuttatáson felüli pénzéről le kell mondania. 

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version