Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Kormány–Budapest megállapodás köttetett

Létrehozva:

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Ötpontos megállapodás született a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülésén a kormány és a főváros között. 

A pontok között szerepel, hogy a kabinet és az önkormányzat egyeztet majd az európai uniós fejlesztési források budapesti felhasználásáról.

Az ülés után Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes tartott sajtótájékoztatót.

A kormány és a főváros öt nagyobb kérdésben tudott megállapodni. Ezek között szerepel, hogy a közös munkacsoportot hoznak létre az uniós fejlesztési források budapesti felhasználásának egyeztetésére, és a megbeszélések eredményeként határozza majd meg a kormány a fejlesztési pénzekre vonatkozó elképzeléseket.

A kormány mintegy 3000 milliárd forintban határozta meg azt az összeget, amelyet a következő uniós ciklus fejlesztési forrásaiból döntően Budapesten, kisebb részben pedig az agglomerációban javasolnak elkölteni, a felhasználási területek között szerepel az egészségügy, a közlekedés, a zöld infrastruktúra, és az egyetemfejlesztés.

Az Egészséges Budapest Program idei 42 milliárdos költségvetéséből 10 milliárdot a kormány a kerületi önkormányzatoknak ad át rendelők építésére, felújítására, egészségügyi eszközök beszerzésére, ennek az összegnek a szétosztására a főpolgármester tesz javaslatot.

Összehangolják a fővárosi és a kormányzati zöldfejlesztési programokat: a kormányzat hamarosan elfogadja a Budapest zöldítéséről szóló programot, amellyel öt év alatt 39 fővárosi és agglomerációs, összesen 2500 nagypályás focipályánál is nagyobb területen valósítanának meg zöldfejlesztést.

Három budapesti nagyfejlesztés finanszírozását és megvalósítását átvállalja a kormány, és ezen fejlesztéseknél minden részletkérdésben megegyeztek. Ezek a pesti alsó rakpart Margit híd és Fővám tér közötti szakaszának komplex megújítása, a budai fonódó villamoshálózat déli meghosszabbítása és a kelenföldi buszpályaudvar bővítése, ahol további P+R kapacitásokat is építenek.

A főváros támogatja a budapesti agglomerációs vasúti stratégiát, viszont a Galvani híd, a Városmajor és a Városliget kérdésében nem tudtak egyetértésre jutni a felek, bár Fürjes és Kiss nem zárkóztak el a tárgyalások folytatásától. A főpolgármester-helyettes a Galvani híd esetében bevonná a döntéshozatalba a kerületi polgármestereket, a Városmajorban a szabadtéri színpad esetleges elköltöztetése a vitás pont, a Városliget ügyében a kormány közös munkacsoport létrehozását javasolta, ám ebben nem sikerült megegyezniük.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink