Kiemelt hírek

Íme, az idei Kossuth- és Széchenyi-díjasok listája

Published

on

Fotó: Derzsi Elekes Andor / Wikimedia Commons

Az átadást későbbre halasztották, a díjazottak névsorát azonban nyilvánosságra hozták.

A Kossuth-nagydíjat idén Mécs Károly a Nemzet Művésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja kaphatta meg. Az indoklás szerint a művész Magyarország számára kivételesen értékes, példaértékű művészi pályafutása során nyújtott szerepformálásai, valamint szépirodalmi klasszikusaink filmes adaptációiban nyújtott alakításai elismeréseként kapta meg a díjat.

 

Nagy Feró

A magyar kultúra műveléséért és ápolásáért járó állami kitüntetést március 15-én Nagy Feró is átvehette. A Beatrice és az ős-Bikini frontembere, énekes, zeneszerző a magyar rockzenei élet emblematikus alakjaként egyedi stílusával generációk ízlését formáló és a rendszerváltoztatás korának fontos témáit a zene nyelvén megszólaltató, sokoldalú előadó-művészete elismeréseként kapta meg a díjat, az indoklás szerint. 

Kossuth-díjban részesült a már Jászai Mari-díjas Cseke Péter színművész, rendező, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja; Csíky András a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja; Harsányi Gábor színművész, író, érdemes művész és Szarvas József színművész, érdemes és kiváló művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja is. Elismerést kapott továbbá Tátrai Tibor is. A Liszt Ferenc-díjas gitárművész, zeneszerző, érdemes művész, a Tátrai Band, a Magyar Atom, a Latin Duó, a Boom Boom és a Tátrai Trend zenekarok alapítója és vezetője kiemelkedő zenei pályája elismeréseként kapta meg a Kossuth-díjat. 

A díjazottak között szerepelt még Frenák Pál Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus, érdemes művész is, ahogyan Gulyás Gyula és Gulyás János Balázs Béla-díjas filmrendezők, érdemes művészek, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjai is. Zenei pályájuk elismeréseként jutalmazták Keller András Liszt Ferenc-díjas hegedűművészt, érdemes művészt, a Keller Vonósnégyes alapítóját, a Concerto Budapest zeneigazgatóját és vezető karmesterét, és Lovász Irén népdalénekest, néprajzkutatót, érdemes művészt is. Mellettük Nagy Bálint és Turi Attila Ybl Miklós-díjas építészek, Párkányi Raab Péter Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész, Vári Fábián László József Attila-díjas költő, műfordító, néprajzkutató kapta meg a legmagasabb kulturális állami kitüntetést.  

 

Karikó Katalin

A tudományos élet kiemelkedő képviselőinek odaítélt Széchenyi-díjat idén többek közt Merkely Béla és Karikó Katalin is megkapta. A Széchenyi-nagydíjat idén a már korábban díjazott Dávid Katalin művészettörténész, művészeti író, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja kapta meg a hazai egyházi múzeumok és gyűjtemények megújításában vállalt kiemelkedő szerepe, különböző kultúrákon, illetve vallásokon átívelő, szakrális tárgyú művészettörténeti könyvei és esszéi, valamint Európa-szerte elismert tudományszervezői és kiállításrendezői munkája elismeréseként.

A koronavírus-járvány alatt kiemelt figyelmet kaptak a hazai egészségügyi szakemberek, akik közül Merkely Béla kardiológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem rektora, az Általános Orvostudományi Kar Kardiológiai Tanszékének, valamint Sportorvostan Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója részesült idén az állami elismerésben. 

A koronavírus elleni Pfizer/BioNTech vakcina fejlesztésében oroszlánrészt vállaló Karikó Katalin is Széchenyi-díjat kapott. A kutatóbiológus, biokémikus, az mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója, a mainzi BioNTech alelnöke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása során a gyógyszerkutatás és -gyártás területén elért, világszerte kiemelt jelentőségű eredményei, valamint a koronavírus-világjárvány leküzdéséhez az első, klinikailag is bizonyítottan hatásos ellenszer kidolgozásával hozzájáruló, korszakalkotó munkája elismeréseként kapta meg a díjat.

 

Keleti Ágnes

Természettudományos munkájáért Csanády László orvos-biológus, Szöllősi János vegyész, Kemény Lajos Ferenc Batthyány-Strattmann László-díjas orvos, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának igazgatója, valamint Szabó György fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora vehetett át elismerést. Mellettük Dunai László építőmérnök, Halmai Péter közgazdász, Mesterházy Ákos Ferenc agrármérnök, a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. Kutatóprofesszora, Prokopp Mária művészettörténész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritája, Szakály Sándor történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, valamint Szovák Kornél Fraknói Vilmos-díjas klasszika-filológus, középkorkutató részesült az állami elismerésben.

Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést kapott Bíróné Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász, edző, valamint Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija is.

PH

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version