Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Megújultak a hitelezés szabályai

Létrehozva:

Fotó: Pesti Hírlap archív

Módosította az úgynevezett adósságfék-szabályokat a Magyar Nemzeti Bank.

A cél az ügyfelek védelme és az ügyféloldali adminisztratív terhek csökkentése.

A 2015-ben bevezetett rendszer lényege az, hogy csak az adós jövedelmével arányos hitelfelvételt, és ebből adódóan törlesztésütemet engedélyeznek a bankok számára, így óvják meg az ügyfeleket az esetleges fizetésképtelenségtől. A most életbelépő szabályozás szerint a hitelfedezeti mutató számításához, vagyis ahhoz, hogy a jelzáloghitelnél mekkora fedezetet nyújt egy ingatlan forgalmi értéke a felvett hitelhez, ezentúl a statisztikai alapú értékbecslést szélesebb körben fogják alkalmazni.

A helyszíni szemle helyett egy központi értékbecslési adatbázist fognak használni, amely képes lesz figyelembe venni a fedezetül szolgáló ingatlan körüli, mindenkori forgalmi értékeket. A Magyar Nemzeti Bank javaslatával összhangban a Pénzügyminisztérium is módosította a termőföldnek nem minősülő ingatlanok hitelbiztosítéki értékének meghatározására vonatkozó módszertani elvekről szóló rendeletét, ezzel nyílt meg tulajdonképpen a statisztikai alapú értékbecslések hitelkihelyezéskor történő alkalmazásának lehetősége a hitelintézetek számára.

A módosítással az a jegybank célja, hogy támogassa a hitelezési folyamatok egyszerűsítését, a banki digitalizáció és hatékonyság erősítését. A statisztikai alapú értékbecslés alkalmazása esetén az ügyfelek oldalán is mérséklődnek a hitelfelvételhez kapcsolódó adminisztratív terhek.

BM

Legnépszerűbb cikkeink