Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Új minisztereket nevezett ki a hadsereg Mianmarban

Létrehozva:

Többek közt a pénzügyi, az egészségügyi, a tájékoztatási, a külügyi, a védelmi, a határvédelmi és a belügyi tárcák élén történt változás.

Eltávolított 24 minisztert és helyettes tárcavezetőt az Aung Szan Szú Kjí vezette törvényes mianmari kormányból a hadsereg, amely hétfőn államcsínnyel átvette a hatalmat a délkelet-ázsiai országban, és helyükre kinevezett 11 új minisztert.

Mint arról beszámoltunk, Európai uniós vezetők felszólították a mianmari hatalomátvételért felelősöket a 2020 novemberében tartott választások eredményének tiszteletben tartására, az alkotmányos rend visszaállítására és a hétfőn kihirdetett szükségállapot nyomán őrizetbe vettek szabadon bocsátására.

Az új miniszterek kinevezéséről szóló bejelentést a hadsereg befolyása alatt álló Myawadday televízióban tették közzé. A tájékoztatás szerint új minisztereket neveztek ki többek közt a pénzügyi, az egészségügyi, a tájékoztatási, a külügyi, a védelmi, a határvédelmi és a belügyi tárcák élére.

A Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít, valamint több más, magas rangú politikust hétfő reggel őrizetbe vették. A hadsereg ezt követően egy évig tartó szükségállapotot hirdetett az országban. Mianmarban novemberben tartottak választásokat, amelynek eredményét a hadsereg támogatását élvező Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártja (USDP) azóta igyekezett kétségbe vonni.

(MTI)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink