Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Túlcsordul a Balaton, le kell engedni a vízből

Létrehozva:

Megnyitották a Sió-zsilipet.

Figyelembe véve az időjárás előrejelzéseket, meg kellett nyitni a Sió-zsilipet a Balaton magas vízállása miatt – közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője pénteken az MTI-vel.

Elmondta, hogy a tó átlagos vízállása jelenleg 120 centiméter, meghaladja a téli hónapokra előírt üzemi vízszint-maximumot. A másodpercenként 20 köbméteres sebességű vízeresztés nem veszélyezteti elöntéssel a Sió-menti területeket, és nem akadályozza, nem hátráltatja a Sió-zsilip átépítési munkálatait – tette hozzá.

Az OVF vezetőjének korábbi tájékoztatása szerint mintegy 19 milliárd forintból korszerűsítik a Balaton levezető rendszerét. A 2022 végére megvalósuló beruházás eredményeként a Sió-zsilip kapacitása a duplája lesz a mostani, másodpercenkénti 60 köbméternek, javulnak a tó vízszintszabályozásának feltételei.

A 2019 végén megkezdett kivitelezés részeként átépítik a siófoki leeresztő- és a hajózsilipet, valamint a balatonkiliti mederduzzasztót, kotrással javítják a Sió-csatorna vízelvezető képességét, magasítják és egy szakaszon áthelyezik a csatorna árvízvédelmi töltésrendszerét.

MTI

Legnépszerűbb cikkeink