Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Felfüggesztette magyarországi tevékenységét a Frontex, amíg a kormány nem teljesíti a bíróság döntését a menekültügyi eljárásokban

Létrehozva:

Az Európai Unió belügyi biztosa a Twitteren fejezte ki örömét, hogy a Frontex felfüggesztette magyarországi műveleteit

Az EU határ- és partvédelmi ügynöksége felfüggesztette műveleteit a magyar határszakaszon mindaddig, amíg Magyarország nem teljesíti maradéktalanul az Európai Unió Bíróságának a magyar menekültügyi és idegenrendészeti eljárásokról szóló decemberi döntését – közölte Chris Borowski, a varsói székhelyű Frontex szóvivője.

Reméli, hogy hamarosan folytathatják a magyar határőrséggel közösen végzett határőrizeti feladatok ellátását – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a magyar-szerb határon végzett műveletet ideiglenesen állították le, és

folytatódhat, miután a magyar hatóságok végrehajtották az uniós bírósági ítéletet.

A 20 frontexes határőr ideiglenesen a régió más országainak határterületén teljesíthet szolgálatot.

A szóvivő szerint az Európai Unió külső határainak védelmére irányuló közös erőfeszítések csak akkor lehetnek sikeresek, ha biztosítható, hogy az együttműködés teljes mértékben összhangban van az európai uniós jogszabályokkal.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa a Twitter közösségi portálon közzétett bejegyzésében örvendetesnek nevezte a Frontex magyarországi műveleteinek felfüggesztéséről szóló szerdai bejelentését.

 

Az Európai Unió Bírósága december 17-ei döntésében mondta ki, hogy Magyarország nem teljesítette a nemzetközi védelem megadására irányuló eljárásokkal és a területén jogellenesen tartózkodó nem uniós állampolgárok kiutasításával kapcsolatos uniós jogi kötelezettségeit.

Az uniós bíróság egyebek között megállapította, hogy Magyarország nem tartotta tiszteletben a nemzetközi védelmet kérelmezők számára biztosított azon jogot, hogy beadványuk elutasítását követően az ország területén maradhassanak a döntés elleni fellebbezés elbírálásáig.

(MTI)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink