Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Gulyás Gergely: Március elsejéig maradnak a szabályok

Létrehozva:

Tudják, hogy a vendéglátóknál nagy a baj, de az engedetleneket hat havi bezárással büntetik.

A kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, elmondta az Országgyűlést kérni fogják, hogy a különleges jogrendet meghosszabbíthassák, mert a kormány ezt csak 15 napra tudja kitolni saját hatáskörben. 

A jelenlegi szabályokat március 1-ig, további 30 nappal hosszabbítja meg.

Hozzátette, két esetben van esély enyhítésre:

  • ha a járvány terjedése tovább enyhül, mert még mindig magas az aktív fertőzöttek száma.
  • illetve ha kellő számban áll rendelkezésre vakcina.

A kormány ezért a lehető legtöbb vakcinát akarja megszerezni – mondta. Pfizer vakcinákból eddig 27 milliót szállítottak ki, ennek majdnem fele az Egyesült Államokba ment, az EU-ba összesen 8,5 millió vakcina ment a Pfizertől.

Hozzátette, mindent meg kell tenni a legalább 70%-os átolottságért. Hozzátette, a Szputnyik orosz vakcinát a magyar hatóságok két hónapos vizsgálat után engedélyezték. Kijelentette „ez egy biztonságos vakcina, ami megfelelő technológiával készült” hozzátette, hogy a németek is az engedélyeztetésen dolgoznak. Később kérdésre ehhez a témához annyit mondott még, hogy az Európai Gyógyszerügynökség is hamarosan vizsgálni fogja. 

Kiemelte, hogy „Tudjuk, hogy a vendéglátóknál nagy a baj”. Ígéret tett, hogy a kormány a megsürgeti a bértámogatások kiutalását a szektorban. A jelenlegi igények kifizetését (27 milliárd forint) felgyorsítják. Amint lehet, kinyitjuk a vendéglátóegységeket – mondta. Ehhez azonban vakcina kell – tette hozzá ismét.

További 45 milliárd forintot fordít a kormány kisboltok támogatására. Mint mondta, cél, hogy a kisboltokban is lehessen vény nélküli gyógyszert venni. Hamarosan jönnek a pályázat feltételei is. 

Gulyás Gergely még nagyon sokszor hangsúlyozta, hogy a vakcina életbevágóan fontos az újranyitáshoz, hogy az élet minden tekintetében vissza tudjon állni a korábbi kerékvágásba. Kitért arra is, hogy amikor sorra kerül, ő is beoltatja magát. 

Hozzátette a külföldi vakcinagyártókat nem kívánja Magyarország beperelni, amiért késnek a szállítmányok, szerinte ez csak pótcselekvés, de sehova nem vezet. 

Kitért a Facebook-szabályozásra is. Gulyás szerint a hatékony európai szabályozás lenne a legjobb, de mivel ilyen nincs, a nemzeti szabályozás jobb, mint a semmi, és erre jutott a kormány is – mondta. Hozzátette, hogy jelenleg az emberi szabadságjogokat magáncégek gyakorolják (például a Facebook), nem az állam, és ez ellen fel kell lépni szerinte. „Ez nem magyar specifikum, ez mindenütt így történik” – mondta.  

A migrációval kapcsolatban kifejtette, örül, hogy a skandináv országok is elmondták, hogy gondot okoz számukra a bevándorlók ellátása. 

Kérdésre válaszolva Gulyás azt mondta, egyelőre nem lehet magánúton oltani, kizárólag állami oltásprogram van. Magánszereplő vakcinát szerezni nem tudott, és aligha valószínű, hogy bárki tud is. Szerinte pénzzel nem lehet módosítani az oltási sorrenden, amit az állam fenn fog tartani – mondja

Gulyás kifejtette, hogy nem valószínű, hogy a kínai vakcina ára lényegesen eltér majd a Pfizerétől, főleg felfelé. Szerinte nem lesz drágább. Az AstraZeneca vakcinája viszont egy olcsó vakcina – mondta. Elmondása szerint nem kizárt, hogy előbb tudunk szerezni az AstraZeneca vakcinájából, mint az EU

Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy mit fog tenni a kormány a vendéglátóegységek és boltok jogszabálysértő kinyitása esetén, azt válaszolta, a hatóságok nem fognak kivételezni azokkal a vendéglátóhelyekkel, amik február 1-jén a szabályok ellenére is kinyitnak, így hat hónapra bezáratják őket és a vendégek ellen is szabálysértési eljárás indul.

Gulyás azt is hozzátette, valószínű nem megy majd idén külföldre nyaralni, bár reménykedik benne. Szerinte jelenleg 2-3 hónapnál előbbre nem lehet tervezni. „Reméljük, hogy nyáron már lehet külföldre utazni” – mondta.

Legnépszerűbb cikkeink