Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Nagyvilág

Joe Biden a mexikói elnökkel egyeztetett az új washingtoni kormány bevándorlási politikájáról

Létrehozva:

Fotó: REUTERS/Leah Millis/File Photo

Az új washingtoni kormány bevándorlási politikájáról egyeztetett Joe Biden amerikai elnök Manuel López Obrador mexikói államfővel – közölte a Fehér Ház szombaton.

Biden véget vetne az elődje, Donald Trump által követett szigorú bevándorlási politikának, és a migráció kiváltó okait kezelve szeretné csökkenteni a menekültáradatot. Az új elnök egy pénteki telefonbeszélgetés során azt mondta mexikói kollégájának, hogy a bevándorlás legális alternatíváinak bővítését és a menedékjogi eljárás folyamatának hatékonyabbá tételét tervezi.

A két vezető megegyezett, hogy együttműködik az illegális migráció csökkentésében.

A mexikói elnök utólag úgy nyilatkozott a telefonbeszélgetésről, hogy „baráti hangulatú és tiszteletteljes” volt. López Obrador szerint minden jel arra utal, hogy jó viszony fog kialakulni a két ország között.

Az Egyesült Államok és Mexikó között feszültséget okoz a migráció és a határon átnyúló drogkereskedelem. Noha Mexikó vállalta, hogy feltartóztatja a Latin-Amerikából az Egyesült Államokba bejutni akaró migránsokat, ez az erőfeszítése nem teljesen sikeres.

Joe Biden korábban többször kijelentette, hogy prioritásként kezeli az elődje, Donald Trump által hozott bevándorlásügyi intézkedések felülvizsgálatát és a „drákói szigor” megszüntetését. Az új elnök egyfelől szeretné lehetővé tenni, hogy az Egyesült Államokban illegálisan tartózkodó mintegy 11 millió bevándorló állampolgárságot szerezzen. Másfelől a migráció kiváltó okainak felszámolásában is segítséget kíván nyújtani az érintett országoknak.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink