Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ellopott Insta-oldalak: a multi könnyen visszaszerzi, mások pórul járnak

Létrehozva:

Forrás: Schutterstock

A multi-, az influenszer- és a kulturális szférát sem kímélik az adathalász hackerek.

Magyar kezelésű Instagram-oldalak kerültek török bűnözők kezébe, és amíg egy multicég, a Burger King szinte azonnal visszakapta a felületét, addig mások nem voltak ilyen szerencsések.

Vasárnap délután, a Facebookon jelentette be a Burger King magyarországi fiókja, hogy feltörték az étteremlánc Instagram-profilját. Furcsa, más személy által publikált bejegyzés ugyan nem került fel az oldalra, azonban az oldal nevét Agmet Aygünre változtatták, a leírásba pedig egy 770 ezer követővel rendelkező török férfi profilját helyezték el. A Burger King azóta visszakapta a felületét, azonban az ilyen és ehhez hasonló esetek napi rendszerességgel történnek meg az interneten. Az eset kapcsán hasonló tapasztalatokról számolt be a Pesti Hírlapnak Kajdi Csaba influenszer, a Visage modellügynökség vezetője, valamint Tóth Réka Ágnes, az 5mondatok nevű verses Instagram-oldal kezelője is.

Kajdi Csaba 200 ezernél is több követővel rendelkező Instagram-oldalát tavaly októberben törték fel, elmondása szerint azonban a hackereknek csak akkor van lehetőségük hozzáférni egy adott fiókhoz, ha annak tulajdonosa megadja az adatait számukra. Az ő esetében ez egy hivatalosnak tűnő levél nyomán történt meg. Kajdi elmondása szerint azzal húzták be a csőbe, hogy kapott egy üzenetet, miszerint a profilján erőszakos tartalmak jelentek meg, emiatt megijedt, és a levélben kért adatokat megadta. Ezután sokáig nem fért hozzá a profiljához, amit, mint utóbb kiderült, török fiatalok szereztek meg, és később kétezer euró körüli összeg fejében akartak neki eladni.

Kajdi Csaba hangsúlyozta: ő egyértelműen a szerencsések közé tartozik, ugyanis egy multinacionális partnercég segítségével sikerült visszaszerezni a profilját a Facebook New York-i irodájának közbenjárásával, ehhez azonban arra is szükség volt, hogy korábban komoly összegeket invesztáljon a közösségi médiás megjelenésébe. A profil visszaszerzése körülbelül két hetet vett igénybe, azonban Kajdi sajnálatosnak tartja, hogy sem a techcégek, sem pedig a magyar rendőrség nem fordít komoly figyelmet az ilyen jellegű bűncselekményekre. „Ez ugyanis komoly, több milliós érték, annak elvesztése pedig komoly kiesés” – mondta a modellügynökség vezetője.

Többségben vannak azonban a negatív tapasztalattal rendelkező felhasználók. Erről számolt be lapunknak Tóth Réka Ágnes, aki Simon Mártonnal közösen kezelte az 5mondatok nevű verses profilt. A több mint 8 ezer követővel rendelkező Instagram-oldal felett egy hete vették át az irányítást, szintén török személyek. Elmondásuk szerint hasonló volt az adatok kinyerésének módja, mint Kajdi Csaba esetében, azonban magánszemélyként sokkal kevesebb lehetőségük volt reklamációval élni. Az Instagram request support oldala és a Facebook Ads ügyfélszolgálata sem nyújtott megfelelő segítséget, még csak emberi interakcióval sem találkoztak. Kiemelték: azóta is minden nap írnak e-maileket a szolgáltatónak, azonban ez nem hogy előre mozdította volna a folyamatot, épp ellenkezőleg, a kulcsadatok megváltoztatása nyomán az eredeti tulajdonosokat, vagyis őket tiltotta le az oldal. Tóth Réka Ágnes hozzátette: amennyiben emberek kezelték volna a helyzetet, néhány perc alatt meg lehetett volna oldani a problémát, így viszont saját szerzői tartalmaiktól fosztotta meg őket a platformszolgáltató.

A Pesti Hírlap megkérdezte az ügyben a Burger King magyarországi képviseletét, hátha kiderül, hogy ők hogyan kapták vissza ilyen gyorsan az oldalukat, valamint megkerestük az Instagram üzemeltetőit is, de egyik helyről sem érkezett válasz.

Lányi Örs

Legnépszerűbb cikkeink