Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Újra tilos lehet az á

Létrehozva:

Az 1990 és 1995 között működő Tilosazá volt a Tilos Rádió bölcsője Fotó: DImény András

Rájár a rúd a fővárosi kulthelyekre. Lebontották a Dürer-kertet, és felmerült, hogy ez történik a Wichmannal is – másokat a koronavírus-helyzet utalt hosszabb kényszerszünetre. Újranyithat viszont egy igazi legenda, a kilencvenes évek underground kultúrájának egyik legfontosabb budapesti színhelye, a Mikszáth téri Tilosazá.

Tavaly ősszel végleg lehúzta a rolót Dürer Kert, illetve a vele egybenőtt Keleti Blokk nevű, több mint 100 zenekarnak otthont adó próbaterem-komplexum az Ajtósi Dürer soron. Az egykori ELTE-ingatlan, ahol 1989 előtt az MSZMP pártfőiskolája is volt, 2018 nyarán került a milliárdos Garancsi István érdekeltségébe, és korábbi sajtóhírek szerint a 37 ezer m2-es területen a Liget-projekthez kapcsolódó irodaházak és szállodák kaptak volna helyet, ám jelen állás szerint lakóépületek is lesznek a most már többnyire csupasz ingatlanon.

Felmerült, hogy lebontják az ugyancsak legendás Wichmann Kocsma épületét is. Igaz, a Kazinczy utca 55-ben egy ideje már „csak” pizzázó várta a vigalmi negyedbe látogatókat, de előtte, a kenuvilágbajnok Wichmann Tamás nevével fémjelzett időszakban bőven kiérdemelte a kulthely státuszt. Ráadásul ebben a korábban bordélyházként is működő épületben született meg a ma is ismert magyar kártya. A hírek szerint szállodát terveztek a helyére, a Miniszterelnökség szombati közlése szerint azonban műemléki védettséget kaphat az épület, mégsem bontják le, ugyanakkor a szintén Kazinczy utcai Ellátó Kert romkocsma megmentéséről nincs szó, átépítik.

Lesz hova menni

Akad örömhír még: megússza a budai Márványmenyasszony étterem, miután az illetékes kormányhivatal úgy döntött, a vendéglő emblematikus része, vagyis az utcafronti földszintes épület mindenképpen megmarad, arra nem adható ki bontási engedély. A beruházóval szemben további feltételként támasztotta a hatóság, hogy az ingatlan a jövőben is étteremként működik majd.

Erre persze csak a világjárvány elmúltával nyílik mód, ahogy arra is, hogy újra kinyissa kapuit az a jó néhány belvárosi szórakozóhely, amely a koronavírus-helyzet miatt átmeneti szünetre kényszerül. Ilyen a nemrég bezárt Kőleves, az Ellátóház, az Instant-Fogas komplexum, a Living Room vagy az Akvárium. 

És ilyen a tavaly újraindult, a Dohány és a Síp utca sarkán található Metro klub is. Peres Gergő, a hely programszervezője lapunknak elmondta, épp akkor jött a Covid-válság, amikor elkezdték volna föltámasztani a klubot. „Próbálkoztunk online koncertekkel, de sajnos az sem ment igazán. Jelenleg a csodát várjuk” – fogalmazott Peres, aki szerint szerencsére úgy néz ki, ha nem húzódik el nagyon sokáig a járvány, nem kell végleg bezárniuk.

Igazi örömhír

Ha elmúlik a pandémia, a tervek szerint régi helyén, a Mikszáth Kálmán téren újra megnyithatja kapuit a Tilosazá. Az 1990 és 1995 között működő underground szórakozóhely volt a Tilos Rádió bölcsője, itt adta első koncertjét a Quimby, sokszor játszott itt a Kispál és a Borz, innen indult a TÁP Színház – most a Zappa Café működik a helyén. A lehetséges újranyitás híre először a Tilos az Á 1990-1995 nevű Facebook-csoportban jelent meg.

„Egy jó, urbánus, értelmiségi, nyitott, a kulturális ügyekhez vonzódó, a Tilosazá szellemiségét továbbvivő helyet szeretnénk csinálni, ez az alap” – foglalta össze az ötletazdák céljait Somogyi Zoltán, a Zappa Café egyik résztulajdonosa. A „civilben” szociológus Somogyi a Pesti Hírlap kérdésére elmondta, mivel hosszútávú bérleti szerződésük van a helyre, nem kell attól tartaniuk, hogy a pandémiás helyzet hónapjai határozzák meg a terveiket azzal kapcsolatban, hogyan alakítják a hely profilját. „Mi is csak akkor tudunk megnyitni, amikor mindenki más, de hát előbb-utóbb vége lesz a világjárványnak… Nagyon bízunk abban, hogy egy ilyen helynek van jövője, sőt, hogy egy ilyen helyre szükség van” – így Somogyi. A régmúltra a tervek szerit nemcsak szellemiségében, de enteriőrbéli, tárgyi rekvizitek formájában is utalni vágyó szórakozóhely hangulatát természetesen a vendégek határozzák majd meg. A Tilosazát régen kedvelők mellett mindenesetre számítanak a Budapest kulturális életébe újonnan belépőkre is. Előbbiek véleménye egyébként különösen fontos a számukra: minden fontosabb részletet illetően aktív kommunikációt ígérnek a már említett, több mint kétezer főt számláló Facebook-csoporttal. 

Mi lesz a neve?

Az első ilyen mindjárt a névhasználat kérdése: a csoport néhány tagja szerint nem elegáns ötlet a régi néven újranyitni a helyet, úgyhogy Somogyiék ötletelésre hívták a közösség tagjait, segítsenek eldönteni, mi álljon a cégtáblán. „Itt nem egy jogi, hanem egy annál sokkal fontosabb, morális kérdésről van szó, emiatt is kerestük meg Vovát (Németh Vladimirt, a Tilosazá alapítóját) az elképzelésünkkel, aki előzetesen nem határolódott el ötletünktől” – írják. Nem epigonok akarnak lenni, mindössze azoknak éveknek a szellemiségét szeretnék visszahozni, amikor még mindenki szóbaállt egymással. „Amikor odafigyeltünk egymás gondolataira, érveire, meggyőződésére.”

Legnépszerűbb cikkeink