Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Biden új oltóközpontokkal gyorsítana 

Létrehozva:

Joe Biden a beiktatása utáni első száz napjában 100 millió adag koronavírus elleni védőoltás beadását tervezi, mindezt új oltóhelyek, köztük száz szövetségi oltközpont létrehozásával valósítaná meg.

Joe Biden megválasztott demokrata párti amerikai elnök tervéről a Delaware államban lévő Wilmingtonban beszélt. Mint kifejtette, utasítja majd a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökséget (Fema), hogy egy hónap alatt hozzon létre száz oltóközpontot. Ezekben a – közösségi központokban, iskolákban, stadionokban kialakított – központokban emberek milliói kaphatnak majd védőoltást.

Elnöksége első hónapjában megkezdik munkájukat a mobil oltóhelyek is, amelyek főképp a kisebb településeken, a nagyobb központoktól távol eső vidékeken működnek majd. A tervek szerint az oltások beadásába bevonják a gyógyszertárakat is.

A terv megvalósítása érdekében ismételten azt ígérte Biden, hogy alkalmazzák az 1950-ben (a koreai háború kirobbanásakor) elfogadott honvédelmi törvényt (Defence Production Act). Ez széles körű felhatalmazást ad az elnöknek arra, hogy kötelezze az amerikai vállalkozásokat a honvédelem szempontjából szükségesnek ítélt termékek előállítására, függetlenül a gyártás nyereségességétől. A törvény adta felhatalmazással növelnék az oltások és az oltáshoz szükséges eszközök mennyiségét.

Közben a kutatók egy tavaly év végén felbukkant, jóval fertőzőbb vírusvariáns elterjedését jósolták az Egyesült Államokban a Centers for Disease Control (CDC) új tanulmánya nyomán – írja a portfolio.hu.

A modellszámításokon alapuló előrejelzés szerint 2021 elején a Nagy-Britanniában talált (B.1.1.7) változat gyorsan fog terjedni az USA-ban is. Ez pedig nagyobb megterhelést jelenthet az ország kórházaiban, és jobb közegészségügyi stratégiákra lesz szükség a vírus terjedésének visszaszorításához, egészen addig, amíg elegendő embert be nem oltanak.

Az Egyesült Államok szerdán frissített adatai szerint egyelőre csak 76 fertőzést találtak, amiért az új koronavírus-variáns a felelős. Ugyanakkor erős a gyanú, hogy ez a vírus a közösségekben már észrevétlenül terjed egy ideje. 

Joe Biden egyébként tavaly decemberben beszélt arról, hogy az előző kormányzat szerinte a tervezettnél sokkal lassabban teríti a védőoltásokat az országban. Azt mondta, a mostani tempó mellett csak évek múlva oltanák be az amerikai lakosságot. Szerinte csak márciusra javulhat a járványhelyzet az Egyesült Államokban.

(MTI/PH)

Legnépszerűbb cikkeink