Magyarország

Nagy károkat okozott a múlt heti földrengés Magyarországon is

Published

on

Mindenki karácsonyfája Pécsen. MTI/Sóki Tamás

A biztosítók megtérítik a jogosnak ítélt károkat.

Ezernél is több kárbejelentés érkezett a horvátországi földrengéssel összefüggésben Magyarországon az ünnepek között – írja a Napi.hu az Aegon Biztosító adataira hivatkozva. A biztosító ügyfelei által becsült kárösszeg 234 millió forint.

Az utóbbi évek legsúlyosabb, halálos áldozatokat is követelő földrengése pusztított december utolsó napjaiban Horvátországban, de a földmozgások Magyarországot is érintették. Az Aegon január 5-éig a bejelentések nagy részét feldolgozta, és a jogosnak ítélt kárigényeket folyamatosan téríti a károsultaknak.

A biztosítónak jelentett káresemények nagy része a déli határhoz közeli Baranyából, Somogyból és Zalából érkezett, a városok közül Pécs, illetve a Pécshez viszonylag közel fekvő Kaposvár és Nagyatád következik a sorban. Az Aegon szakértői azt tapasztalták, hogy az említett három megyéből érkezett kárbejelentések nagyobb része megalapozott, és összefüggésbe hozható a földmozgással, ezeket a károkat a biztosító rendezi.

Annak eldöntéséhez, hogy a kárrendezési igény indokolt-e, a hazai biztosítótársaságok a Magyarországi Földrengési Információs Rendszer nyilvánosan elérhető, interaktív adatbázisára támaszkodnak, amelynek alapján kétséget kizáróan beazonosítható, hogy területileg hol jelentkeztek olyan földrengések, amelyek biztosítási eseménynek minősülő károkat okozhattak.

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version