Kiemelt hírek

Földrengések Horvátországban – már hat áldozatról tudnak (videók)

Published

on

Tavasszal a Richter-skála szerinti 5,1-es erősségű, majd öt kisebb erősségû földrengés rázta meg a térséget. MTI/EPA/Antonio Bat

Szokatlanul erős földrengés rázta meg Horvátországot több helyen is – jelentette az index.hr horvát hírportál. Cikkünket frissítjük.

Mint írják, a rengést a Richter-skála szerinti 6,3-as erősségre mérték. A rengést a beszámoló szerint különösen erősen lehetett érezni Zágrábban, de a lap olvasói földrengést érzékeltek Rijekában, Vukovárban, Splitben.

Munkatársunk arról számolt be, hogy a földrengést Baranya megyében is jól lehetett érzékelni. Többen Budapest magasabb lakóházaiban is érzékelni vélték a kilengést.

A földrengés epicentruma 46 kilométerre Zágrabtól délkeletre, Petrinjában volt.

FRISSÍTÉS 12:59

A Bama.hu Baranya megyei hírportál azt írja, már hétfőn reggel szokatlan ébresztőt kaptak néhányan a Dél-Dunántúlon, kedden 12 óra 20 perc környékén aztán újabb, talán még erősebb rezgés rázta fel a térséget.

A lapnak annyit sikerült sikerült kiderítenie, hogy az ország jó részén érezni lehetett a rengést. Budapestről, a Balatonról is érkeztek hozzájuk jelzések. Mint írják, Pécsen a város több pontján emberek rohantak az utcára, „a szerkesztőségünkben is recsegtek, ropogtak a falak, munkatársaink is az utca felé vették az irányt”.

FRISSÍTÉS 13:12

Horvát rendőrség: mindenki menjen ki a szabadba, és kerülje el az épületeket

„Arra kérjük az állampolgárokat, hogy menjenek ki a szabadba, ha képesek elmenekülni az összeomlás veszélyének kitett épületektől” – írja a rendőrségre hivatkozva az index.hr. A lap arról is ír, Horvátország egyes részein nincs áram és telefon sem. Helyi médiaértesülésre hivatkozva azt  is írják: egy ház ráomlott egy autóra, a kocsiból egy gyermeket sikerült kimenteni.

FRISSÍTÉS 13:21

Egy gyerek meghalt Petrinjában – erősítette meg Darinko Dumbović polgármester a 24sata portálnak. Az édesanyának, aki elvesztette a gyermekét, már gyorssegítséget nyújtottak. Az Index.hr több halottról és sebesültről tud. Egy 12 éves lány az Index.hr szerint az elhunyt gyerek. 

FRISSÍTÉS 13:25

Leállt a Krško atomerőmű.

Az index.hr írja, hogy leállították a Krško atomerőművet. Ez a természeti katasztrófák esetén a szokásos eljárás. Az erőművet úgy építették, hogy ellenálljon sokkal erősebb földrengéseknek is.

FRISSÍTÉS 13:54

Újabb földrengést éreztek a térségben, írja a 24sata.hr, ezúttal 4,5-es erősségű volt. Az elmúlt 31 órában 15 rengést észleltek.

FRISSÍTÉS 14:12

Videók, felvételek:

 

Frissítés 19:53

Egy összedőlt házból egy apát és egy gyermeket hoztak ki, a gyerek belehalt súlyos sérüléseibe. Az Index.hr hírportál jelentése szerint további öt halottja van természeti katasztrófának. Egy 20 éves férfi, egy apa és fia, valamint egy idősebb férfi és még egy személy. Mind az öten a Glinához közeli Majsko Polje településen haltak meg, rájuk dőlt a ház. Egy embernek pedig még küzdenek az életéért.

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version