Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Bérlakásokba költözhetett be 25 hajléktalan

Létrehozva:

Karácsony Gergely főpolgármester december 22-én, kedden személyesen adta át azoknak a korábban hajlék nélkül élő budapestieknek a lakáskulcsait, akik sikeresen pályáztak bérlakásokra a Főváros 12 lakásos pályázatán. Forrás: Budapest Főváros

Tavasszal már 71 ember kaphatott szállást.

Karácsony Gergely főpolgármester kedden személyesen adta át azoknak a korábban hajlék nélkül élő budapestieknek a lakáskulcsait, akik sikeresen pályáztak bérlakásokra a Főváros 12 lakásos pályázatán, írja a főváros közleménye. Budapest a megfizethető lakhatásban látja a hajléktalanság megoldását. 

Tavasszal 71 fővárosi bérlakásba költözhettek korábban hajléktalan budapestiek. A novemberben meghirdetett pályázaton azok a rendszeres jövedelemmel rendelkező hajléktalan budapestiek indulhattak, akik egészségügyi intézményben vagy idősek otthonában dolgoznak, vagy az idős koruk és krónikus betegségeik miatt a koronavírussal való megfertőződés kiemelkedően veszélyes volna számukra. 

A pályázatra a rövid határidő ellenére is többszörös túljelentkezés volt, ami azt mutatja, hogy egy a piacinál alacsonyabb lakbérű bérlakást nagyon sok hajléktalan budapesti fenn tudna tartani a keresetéből vagy a nyugdíjából. 

A 12 lakásos pályázaton kívül a napokban született döntés további 5 bérlakás méltányossági alapon történő bérbeadásáról is, amelyek közül 3 bérlakásba szintén az idős koruk és krónikus betegségük miatt veszélyeztetett – zsúfolt éjjeli menedékhelyen élő – hajléktalan emberek költözhetnek. Így összesen 15 lakásba költözhet a 25 korábban lakástalan budapesti polgár. 

A bérbeadott 15 összkomfortos lakás közül 12 a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő XI. és XIV. kerületi lakóházakban található. A fennmaradó 3 bérlakás, amelyek az egyik kerületi önkormányzat tulajdonában vannak, a Fővárosi Önkormányzat bérlőkijelölési joga nyomán kerülnek bérbeadásra.

 

Legnépszerűbb cikkeink