Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Orbán: Fenn kell tartani a járványügyi készültséget egész 2021-ben

Létrehozva:

2021 vége előtt nem leszünk túl a válságon, mondta a miniszterelnök a kórházi főigazgatók kinevezésekor.

A dolgok mostani állása szerint úgy kell számolni, hogy a koronavírus-járvány miatti járványügyi készültség 2021-ben valószínűleg egész évben fennmarad – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfő reggel Budapesten, a Karmelita kolostorban, miután átadta az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőinek a kinevezési okiratukat, írja az MTI.

    2021 vége előtt „nem leszünk túl a válságon” – hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve: könnyebb szakaszok talán lesznek az első adag vakcina után, majd az oltóanyag tömeges megérkezését követően, „de mire visszaáll minden a normális kerékvágásba, az legalább egy teljes esztendőt elvisz majd”.

    Az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőinek egyszerre kell együttműködniük a miniszterelnökkel, az operatív törzs vezetőjével és a szakmai irányítást végző miniszterrel – hangsúlyozta. 

A kormányfő országos kórház-főigazgatóvá Jenei Zoltánt nevezte ki, aki korábban a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság gazdasági igazgatója, majd a Pécsi Tudományegyetem kancellárja is volt. Helyettesei: Bábiné Szottfried Gabriella, Bene Ildikó, Szabó Bálint, Takács Péter és Tóbiás Tamás.

A kormány november 17-én rendeletben döntött az Országos Kórházi Főigazgatóság létrehozásáról. A főigazgatóság az egészségügyért felelős miniszter irányítása alá tartozó, központi hivatalként működő költségvetési szerv, amelyet az országos kórház-főigazgató vezet. Jogszabály alapján az Országos Kórházi Főigazgatóságot a veszélyhelyzet ideje alatt az operatív törzs vezetője, vagyis a belügyminiszter irányítja. Az országos kórház-főigazgatót a miniszterelnök nevezi ki és menti fel. Az országos kórház-főigazgató ellátja az állami egészségügyi intézmények fenntartásával kapcsolatos feladatokat, rendszerszintű és intézményi irányítási jogokat gyakorol az egészségügyi intézményrendszer valamennyi eleme felett. E jogot erős munkáltatói jogosultságok egészítik ki. A főigazgató egyéb feladatai közül most, a koronavírus-világjárvány idején kiemelendő az Állami Egészségügyi Tartalékkal való gazdálkodás.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink