Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Több ország is korlátozná a beutazást Nagy-Britanniából

Létrehozva:

Képünk illusztráció/Photo by Glyn KIRK / AFP)

A német szövetségi kormány korlátozná az utazást Németország és az Egyesült Királyság, illetve Dél-Afrika között. Izrael is hasonlóra készül a vírus miatt.

Előzőleg a holland, a belga és az osztrák kormány bejelentette, hogy megtiltják az Egyesült Királyságból induló utasszállító repülők fogadását. Hollandia legalább december 31-ig nem fogad repülőket brit területekről, Belgium egyelőre csupán 24 órára – vasárnap éjféltől kezdődően – vezeti be a tilalmat, ugyanakkor leállította a vasúti forgalmat is brit viszonylatban. Az ausztriai tilalom kezdetének időpontja még nem ismert.

Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy a SARS-CoV-2 Londonban és Anglia délkeleti részén keringő mutációja akár 70 százalékkal fertőzőbb lehet, mint az eddigiek. Szakemberek szerint ugyanakkor egyetlen vizsgálati adat sem utal olyan változásokra, amelyek az új koronavírus-mutációt a korábbi változatoknál súlyosabb megbetegedések előidézésére tennék alkalmassá, és semmi nem utal arra sem, hogy az eddig kifejlesztett védőoltások kevésbé lennének hatékonyak az új törzzsel szemben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnapi közlése szerint a Dél-Afrikában is terjedő új vírustörzset már szeptemberben azonosították.

Izraelben kötelező karantén-szállodákba kerülnek az Egyesült Királyságból hazautazó izraeliek  vasárnaptól, külföldiek pedig be sem léphetnek Izraelbe a koronavírus szigetországban terjedő új törzse miatt.

A tel-avivi Ben Gurion repülőtéren már vasárnap külön terminálon kellett landolnia a Londonból érkező két repülőgépnek. Az utasok közül a több tucat izraeli állampolgárt a koronavírustesztet követően kötelezően karantén-hotelbe szállították, a külföldieket pedig nem engedték be az országba, sőt még a gép fedélzetét sem hagyhatták el.

Eddig Izraelbe látogathattak külföldiek, ha az egészségügyi minisztérium által jóváhagyott családi eseményeken vettek részt elsőfokú rokonok (szülők, gyermekek, testvérek) invitálására, vagy más, a szabályozásban megjelent okokból.

A koronakabinet vasárnapi határozata szerint az Egyesült Királyságból, Dániából és a Dél-afrikai Köztársaságból az utóbbi két hét során beutazóknak utólagosan tesztelésre kell menniük, és házi karanténba kell vonulniuk, mert félő, hogy magukkal hozták a vírusnak az eddiginél sokkal gyorsabban terjedő, új altípusát, és egyelőre nem világos, hogy ezekre is védettséget nyújtanak-e a már bejegyzett oltások.

Emellett vasárnaptól kezdve minden országot „pirosnak”, vagyis erősen fertőzöttnek tekint Izrael, és a külföldről visszatérőknek 14 napra karanténba kell menniük. Ez lerövidíthető tíz napra két negatív teszttel, az elsőt az érkezés napján, a másodikat pedig kilenc nappal később kell elvégezni.

A szigorú intézkedések alól az egyetlen kivétel, hogy az eddig „zöldnek”, vagyis biztonságosnak tekintett országoknál, mint amilyen az Egyesült Arab Emírségek vagy a Seychelle-szigetek voltak, a hanukai utazás után hazaérkezők december 26-ig mentesülnek a karanténkötelezettség alól – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

(MTI)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink