Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Kerékpárosklub: Ne a parkolókat válassza a főváros az alsó rakparton!

Létrehozva:

A Magyar Kerékpárosklub és a Valyo Egyesület levélben fordult a főpolgármesterhez annak érdekében, hogy a parkolóhelyek helyett a rakpart teljes hosszában végigfutó kerékpársávot válasszák a felújítás során.

A Magyar Kerékpárosklub a Valyo, város és a folyó egyesülettel közösen Karácsony Gergelyhez fordult, hogy változtassák meg az előző városvezetés terveit és kerüljön bringasáv a megmaradó autóforgalom mellé a pesti alsó rakparton. Mint írják, a főváros néhány vízparti parkolóhely miatt nem akarja végig bringázhatóvá tenni a pesti alsó rakpartot. Hiába építik újjá milliárdokért a Duna partját, ha nem oldják meg a régi hiányosságokat és ezzel új konfliktusokat hoznak létre a bringázni és gyalogolni vágyó tömeg között.

A rakpart Lánchíd és Margit híd közötti szakaszán ugyanis megmarad az autóforgalom, és néhány parkolóhely megtartásának kedvéért nem alakítanának ki kerékpársávokat. Így nem lesz széles közönségnek biztonságosan végigbringázható a rakpart – írják. Még ha sikerül is a gépjárművek sebességét alacsonyan tartani, a rakparton jellemző torlódások miatt a többség a sétányon fog kerékpározni, ami konfliktusokhoz vezet. Erre a projektre akkor érdemes milliárdokat költeni, ha az segíti a fenntartható közlekedési módokat is, különben csak esztétikai beavatkozásról beszélhetünk – áll a két egyesület állásfoglalásában.

 

 

Legnépszerűbb cikkeink