Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Várpalota lesz a magyar lőszer- és robbanóanyag-gyártás fellegvára

Létrehozva:

A zalaegerszegi tankgyártás után jön a várpalotai lőszergyártás, ugyanaz a Rheinmetall fejleszt.

Várpalotán éled fel a hazai közepes- és nagy kaliberű lőszergyártás, valamint a robbanóanyaggyártás. Erre vonatkozó megállapodást írt alá Magyarország Kormánya és a Rheinmetall cégcsoport a zalaegerszegi harcjárműgyár alapkőletételi ceremóniáján – közölte a Védelmi Fejlesztésekért Felelős Kormánybiztos titkársága MTI-OS-ben.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Armin Papperger, a Rheinmetall csoport igazgatótanácsának elnöke és Alexander Sagel a cég fegyverzeti- és lőszer üzletágának vezetője arról írt alá megállapodást, hogy vegyesvállalatot hoznak létre közepes- és nagy kaliberű lőszerek, valamint korszerű robbanóanyagok előállítására.

A Várpalotán készülő 30, 120 és 155 milliméter kaliberű lőszerek többek között a honvédség Lynx gyalogsági harcjárműveinek, Leopard 2 harckocsijainak, illetve PzH 2000 önjáró lövegeinek ellátásához szükségesek. A lőszergyár szerves részét fogja képezni a Rheinmetall globális ellátási láncának. Ezzel megvalósul Magyarország szuverén ellátási képessége lőszer utánpótlás tekintetében, illetve export piaci kapacitásával a magyar gazdaságot erősíti.

Legnépszerűbb cikkeink