Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Nyomoz a rendőrség Erzsébetváros előző, fideszes vezetése ellen

Létrehozva:

Vattamány Zsolt (Fidesz)

Nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda.

Az értesülést  az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata erősítette meg kedden az MTI-nek. Előzőleg a VII. kerületi polgármesteri hivatal tudatta a nyomozás elrendelését.

Az ORFK kommunikációs szolgálata azt írta: a nyomozás ismeretlen tettes ellen indult. A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség az eljárásról bővebb tájékoztatást nem ad – tették hozzá.

A VII. kerületi polgármesteri hivatal az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a jelenleg a DK-s Niedermüller Péter vezette kerület a Király utca 23-29. szám alatti ingatlanok értékesítése, illetve az értékesítéssel összefüggésben vállalt kötelezettségesek miatt tett feljelentést.

„A rendelkezésekre álló dokumentumokból kiderül, hogy az önkormányzat előző vezetése úgy vállalt többmilliárdos fizetési kötelezettséget, hogy ennek nem volt meg a pénzügyi fedezete, ezt a költségvetésében nem tüntette fel” – tudatták.

A tavaly októberi önkormányzati választások után a fideszes kerületvezetésnek kötelessége volt tájékoztatni az új vezetést az érvényes szerződésekről, kötelezettségekről, vállalásokról. A Vattamány Zsolt (Fidesz-KDNP) vezette testület annak ellenére nem informálta erről az ügyről az új vezetést, hogy addigra már több mint 2 milliárd forint kötbért kellett volna kifizetni – írták, hozzátéve: a visszaélés következtében havonta 800 millió forint kötbérfizetési kötelezettsége keletkezik az önkormányzatnak.

A polgármesteri hivatal szerint az összes dokumentumot átvizsgálva az is kiderül, hogy „nincs egyetlen olyan jogszabály sem, amelyet a fideszes kerületvezetés betartott volna”. Erzsébetváros jelenlegi vezetése ezért minden lehetséges fórumon megtámadta „a törvénytelen és a kerület gazdálkodását ellehetetlenítő szerződést” és a végrehajtó eljárását. Ezeknek köszönhetően eddig meg tudták előzni – írták -, hogy „a fideszes kerületvezetés hűtlen kezelésének a gyanúja anyagilag működésképtelenné tegye a kerületet”.

A feljelentés ügyében „annyira egyértelmű és jól dokumentált a bűncselekmény gyanúja, hogy a Nemzeti Nyomozóiroda elrendelte a nyomozást” – tudatta a kerületi polgármesteri  hivatal.

A VII. kerületi polgármesteri hivatal november 5-én közölte, hogy a bíróság előtt támadja meg az erzsébetvárosi önkormányzat egy szerződést, amelyet a kerület előző, fideszes vezetése kötött, miután néhány napja vették észre, hogy annak alapján az önkormányzat számlájáról „leemeltek” 417 millió forintot.

Akkori közleményük szerint a „leemelt” sok száz millió forint az előző polgármester, Vattamány Zsolt által kötött szerződéshez kapcsolódik. A szerződésben az önkormányzat előző vezetése vállalta, hogy három Király utcai házból néhány hét alatt kiköltöztet negyvenöt lakót teljesen felújított lakásokba, az így kiürített házakat pedig eladják.

Másnap Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő azt közölte: hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tesz Niedermüller Péter VII. kerületi DK-s polgármester ellen, és egyben lemondásra szólítja fel, miután kiderült, hogy bírósági végrehajtás alapján 417 millió forintot emeltek le az önkormányzat számlájáról.

Bajkai István akkori sajtótájékoztatóján elmondta: négy nappal azelőtt „az önkormányzatok történetében páratlan nagyságú”, 417 millió forintnyi összeget emelt le a bírósági végrehajtó egy vállalkozás javára a Király utca 23-25-27-29. alatti ingatlantömb fejlesztésével kapcsolatos ügyben.

A politikus közlése szerint az önkormányzattól követelt kötbér leemelése olyan szerződés alapján történt, amelyet még 2003-ban, a „Hunvald-korszakban” kötöttek meg az önkormányzat vagyoni érdekeit súlyosan sértően, majd 2019-ben, az akkori fideszes vezetés módosított a kerület érdekeinek megfelelően.

Hangsúlyozta: a 2019-ben módosított szerződés több mint 10 éves pereskedés végére tett pontot, így a Király utcai ingatlantömb fejlesztésével több milliárd forintnyi vagyonhoz jutott volna az önkormányzat, a kerületnek ez a része pedig tovább szépült volna.

(MTI)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink