Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Döntött az Országgyűlés: 2023-tól vissza kell váltani az italcsomagolásokat

Létrehozva:

A műanyag, aluminium és papír dobozokat is, de az üveget nem. A Greenpeace szerint ez kevés.

Megszavazta kedden az Országgyűlés azt a hulladékgazdálkodási törvénycsomagot, amelynek értelmében kötelező lesz visszaváltani az italcsomagolásokat. Az elfogadott hulladékszabályozás alapján most a kormányon a sor, hogy meghatározza a betétdíjas rendszer működtetéséhez kapcsolódó konkrét előírásokat – írta közleményében a Greenpeace Magyarország.

AZ érintett csomagolóanyagok körébe tartoznak a PET-palackok, az alumínium és papír italos dobozok. A csomagolóanyagok pontos körét a törvényt követő kormányrendelet határozza majd meg, amely várhatóan 2023. július 1-től lépteti majd életbe a kötelező visszaváltási díjas rendszert. A kormány 2020 februárjában meghirdetett Klíma- és Természetvédelmi Akcióterve alapján visszaváltási rendszert az üveg- és műanyag palackokra, valamint a fémdobozokra írnának elő.

A Greenpeace saját sikerének is tartja, hogy végre Magyarországon is szabályozás születik a kötelező visszaváltási rendszer bevezetésére. A szervezet évek óta kampányol az egyszer használatos termékek és csomagolóanyagok kivezetéséért. A szervezet eldobható italcsomagolások kivezetéséért indított aláírásgyűjtését eddig 25 ezren írták alá.

A Parlament által ma elfogadott törvényjavaslatot azonban nem találja kellőképpen ambiciózusnak a zöld szervezet. A klíma- és ökológiai válság jelenlegi fázisában ennél jóval bátrabb, a valódi fenntarthatóság irányába mutató lépésekre van szükség.

A Greenpeace azt várja a kormánytól, hogy a parlamenti felhatalmazás alapján születendő kormányrendeletben garantálja: a visszaváltott italcsomagolások nagy arányban újrahasznosításra kerülnek, illetve egyre nagyobb arányban kötelező lesz azok újratöltése is.

Legnépszerűbb cikkeink