Nagyvilág

Meghalt a koreai film legendás rendezője, Kim Ki-duk Lettországban

Published

on

Kim Ki-duk / Fotó: Wikipedia

Ingatlant akart ott venni, de elkapta a koronavírust. Még nem volt 60 éves. 

A 60. születésnapja előtt pár nappal meghalt Kim Ki-duk (más átírásban Kim Gidok) dél-koreai rendező, jelentette a lett állami média. November 20-án érkezett a balti államba, hogy ott ingatlant vegyen. Több megbeszélt találkozóról is hiányzott, mire kollégái elkezdtek aggódni érte, de nem személyiségi jogi kérdések miatt nem volt könnyű rátalálni a kórházakban. A halál oka koronavírus-fertőzés. 

Olyan filmeket köszönhetünk neki, mint a Tavasz, nyár, ősz, tél… és tavasz, Az irgalmas lány, vagy a Bin-Jip: Lopakodó lelkek. 2004-ben Ezüst medvét nyert Berlinben Az irgalmas lányért, 2012-ben a velencei filmfesztivál Arany Oroszlán-díját nyerte el a Pietáért, 2004-ben ugyanitt több díjat kapott a Bin-Jipért, Cannes-ban pedig az Arirang című dokumentumfilmjéért nyerte el az Un Certain Regard szekció díját 2011-ben.

2018-ban a #metoo botrányok idején nemi erőszakkal vádolták, de nem voltak bizonyítékok, azonban pénzbüntetést kapott azért, mert megütött többször egy színésznőt, aki nem akart részt venni egy szexjelenetben.

(hvg.hu)

 

 

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version