Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Feltételhez kötik a munkahelyi gyermekfelügyeletet 

Létrehozva:

Csak munkanapokon lehetnek a gyerekek a munkahelyi felügyelet alatt, de akkor is csak 14 éves korig. 

Szerdán megjelent a Magyar Közlönyben egy kormányrendelet, ami meghatározza, milyen feltételek mellett szervezhetik meg a munkáltatók dolgozóik gyerekeinek felügyeletét, ha azok a veszélyhelyzet alatt rendkívüli szünet vagy digitális oktatás elrendelése miatt nem mehetnek iskolába, óvodába – írj a 444.hu

A rendelet szerint munkahelyi gyermekfelügyelet alatt csak 20 hónapos és 14 éves közötti gyermek lehet. Az időt is megszabták: munkanapokon reggel 6 és este 8 között lehet igénybe venni a gyermekfelügyeletet és csak akkor, ha a szülő írásban nyilatkozik arról, hogy a gyermeknek betegségre utaló tünetei nincsenek. 

A rendelet további kiköti azt is, hogy a munkahelyi gyermekfelügyeletet a munkaadó csak kiscsoportos formában szervezheti meg, ha szükséges, akár vegyes életkori csoportokba. 

Ha a munkáltató szervezne munkahelyi gyermekfelügyeletet a dolgozóknak, azt „legkésőbb a tevékenység megkezdését megelőző napon” be kell jelentenie a települési önkormányzat polgármesterének, a fővárosban a kerületi polgármesternek, és a népegészségügyi feladatkörében eljáró járási – a fővárosban kerületi- kormányhivatalnak. A bejelentésről a polgármester tájékoztatja a minisztert.

 

Legnépszerűbb cikkeink